PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

14
Febrer
2017

Els 12 centres cívics de la ciutat estalvien electricitat i gas

Un 25% dels més de 2.000 euros mensuals es destinarà a donar resposta a la pobresa energètica

Avui, Dia Mundial de l’Energia, es presenten els resultats de la campanya d’estalvi energètic solidari que es va dur a terme els últims mesos del 2016 als 12 centres cívics de Sabadell. El resultat ha comportat una reducció mitjana d’un 7% del consum d’electricitat i un 2% del consum de gas, en comparació amb els consums dels darrers tres anys. Així, globalment s’han estalviat 9.400 kWh d’electricitat i 3.409 kWh de gas.

Les accions executades inclouen, entre altres, la instal·lació de regletes i programadors d’aparells d’elevat ús, gestió d’enllumenat interior i la desconnexió d’aparells en stand-by. Tot va començar a partir d’una formació especialitzada en gestió energètica realitzada al personal de gestió dels equipaments, amb què es van fer uns recorreguts energètics per identificar els bons hàbits i els punts crítics del consum energètic de cada equipament. Després d’aquesta auditoria, el personal i els usuaris dels 12 equipaments van implementar les accions, amb resultats positius des del punt de visita energètic i de reducció d’emissions.

Els beneficis del projecte són triples. L’estalvi no és només energètic –i per tant, ambiental–, sinó que té també un component econòmic, valorat en 7.600 euros. A més, reverteix de forma solidària entre les gairebé 800 famílies a les quals es dóna suport econòmic per fer front a les factures de subministraments energètics.

L’esquema del projecte, emmarcat en el Banc d’Energia de Sabadell, preveu retornar el 25% de l’estalvi aconseguit en forma d’inversions en materials d’eficiència energètica als mateixos equipaments. I un altre 25%, en accions de lluita contra la pobresa energètica a la ciutat, ja estipulades al pressupost 2017.

Reducció de consums i emissions

El Govern municipal es proposa arribar al 2020 amb una reducció del 20% en el consum energètic de la ciutat i en un 27% les emissions de CO2 respecte del 2005, tal com recullen els objectius del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible de Sabadell (PAES). D’aquest Pla Estratègic es deriven 34 actuacions concretes, com per exemple la renovació del 40% de la flota d’autobusos; l’adquisició d’electricitat renovable certificada al 100%; la instal·lació de tecnologia LED en la totalitat de l’enllumenat públic; la impartició de cursos de formació en conducció eficient per al personal municipal, o l’ampliació de la xarxa de carrils bici.

Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, ha afirmat que “la reducció de les emissions és un repte que el Govern aborda des de tots els àmbits. El consum dels equipaments municipals n’és un i aquesta actuació als centres cívics n’és un bon exemple”.

Glòria Rubio, regidora de Participació, ha posat de manifest “l’interès i la preocupació dels treballadors i les treballadores dels centres cívics, així com de les entitats que hi desenvolupen activitats, per reduir els impactes del consum energètic”. I ha afegit que “aquest és un bon exemple de col·laboració entre administració i ciutadania, per això l’objectiu és estendre aquestes bones pràctiques”.