PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

26
Març
2014

Els centres cívics de la ciutat acullen més de 2.200 activitats durant 2013

Els equipaments registren més de 620.000 usos

Els dotze centres cívics de què disposa Sabadell han incrementat les activitats realitzades respecte l’any anterior, arribant fins a un total de 2.255 activitats al 2013. D’aquestes activitats un 75% han estat organitzades per entitats de la ciutat, escoles i instituts, comunitats de veïns, organitzacions polítiques o entitats privades. El 25% restant les ha organitzat l’Ajuntament. Concretament, al llarg del 2013 s’han fet gairebé 400 activitats més que l’any 2012.

Aquest increment es concentra preferentment en les activitats periòdiques (activitats de més de quatre dies) per sobre de les activitats puntuals (d’entre 1 i 4 dies).

Tal i com explica la regidora de Relacions Ciutadanes, Anna Carrasco,

els centres cívics són espais municipals que funcionen com a nexe d’unió entre les diferents entitats de la ciutat, que ofereixen multitud de serveis i que, alhora, són cabdals per dinamitzar els barris; són el seu centre neuràlgic.

Carrasco ha afegit que

és molt important la qualitat del conjunt de les activitats perquè precisament els centres cívics són equipaments comunitaris. És molt destacable, doncs, que bona part de les propostes vinguin precisament organitzades per les entitats, és a dir, per la comunitat.

La regidora, a més, ha subratllat que

des de l’Ajuntament seguirem potenciant el dinamisme dels centres cívics com a punt de trobada social de la ciutadania perquè les entitats puguin oferir una gran oferta d’activitats i dia a dia es pugui millorar la prestació dels serveis que es posen a l’abast en aquests equipaments.

Els darrers anys s’observa una tendència d’augment del número d’activitats i una lleugera baixada dels usos. Això s’explicaria perquè en les activitats organitzades els grups són més petits. Es fan més activitats però amb la participació de menys usuaris. Tot i així, hi ha un equilibri al llarg dels anys entre usos d’activitats i els usos estada. Varia un 2% amunt o avall depenent dels anys.

Pel que fa al nombre d’usos per aquestes activitats, ha estat de 370.590 que, sumats als 249.743 usos més d’estada, per l’ús dels espais relacionals i dels espainternet dels centres, fan un total de 620.333 usos durant tot l’any 2013.

Destaca, com d’altres anys, el número d’usos del Centre Cívic de Can Rull que ascendeix a 112.621; Sant Oleguer, 78.549 (cal tenir present que els usos de la cafeteria Àgora fora de l’horari del centre no es comptabilitzen), que ha pujat lleugerament en relació a l’any anterior i Ca n’Oriac, amb 69.588.

D’altra banda, la gran majoria de les activitats són de formació (cursos i tallers d’activitat física, balls diversos, anglès, música, català, repàs). També hi ha tallers de manualitats, pintura, labors, cuina, etc.

Segueix en número els diferents tipus de reunions: internes de les entitats, reunions de formacions polítiques, assemblees d’entitats i reunions de comunitats de veïns...

Ventall de centres cívics

Sabadell compta amb 12 centres cívics distribuïts per tota la ciutat, on s'ofereixen diferents serveis adreçats a totes les entitats ciutadanes. Cada centre cívic disposa d'espais al servei de les entitats on poder desenvolupar accions cíviques, socials, culturals, esportives, de lleure i d’altres que tinguin interès públic, així com afavoreixi la participació dels ciutadans i ciutadanes en aquells assumptes de la comunitat que fomentin la difusió de valors i la convivència intercultural, generacional i associativa.

En total s’ofereixen en el conjunt dels centres cívics un total de 52 sales tallers on les entitats poden desenvolupar les seves activitats així com 12 espais de relació i 12 sales d’actes/auditoris amb una capacitat que va de les 80 a les 200 persones.

Cal recordar, a més, que durant l’any 2013 a part dels consums i manteniments habituals, es van invertir prop de 80.000 euros en la millora dels centres. Les actuacions més significatives han estat: la pintura d’espais en diferents centres cívics, millores d’accessibilitat, millores de seguretat, motorització de persianes, miralls a diferents sales de centres o entapissar mobiliari i adequació d’espai, entre d’altres accions.

Categories Centres Cívics, Participació ciutadana Tags activitats culturals, centre civic