PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

15
abril
2021

Itinerari per conèixer l’origen de Sabadell, aquest diumenge

Permetrà, entre altres, saber més del turó d’Arraona, la capella de Sant Nicolau i la séquia Monar

Itinerari per conèixer l’origen de Sabadell, aquest diumenge

El diumenge 18 d’abril, a les 10 del matí, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) durà a terme l’itinerari gratuït L’origen de Sabadell, en el marc de la Jornada Internacional de Monuments i Llocs. Per participar-hi cal inscriure’s al telèfon 93 727 85 55, de dimarts a dissabte, a la tarda de 5 a 8. Les places són limitades i és obligatori l’ús de la mascareta.

Què hi havia a Sabadell abans del naixement de la vila? Com era la societat de fa uns mil anys? Els participants passejaran pel costat del riu Ripoll i podran conèixer alguns dels elements cabdals en el naixement de la vila de Sabadell.

Així, podran veure de prop l’esperó entre els rius Ripoll i Tort, a tocar de l’actual pont de la Salut, on s’assentava el castell d’Arraona, actualment desaparegut. El castell va ser un dels elements fundacionals de Sabadell. Apareix documentat per primera vegada el 1049 i era l’enclavament dels poders feudals delegats del comte de Barcelona en aquesta zona del Vallès.

També es visitarà l’actual ermita de Sant Nicolau, citada ja en els documents del segle XI amb el nom de Sant Feliu d’Arraona, parròquia i lloc de culte dels habitants de la zona, fins que al segle XIV la parròquia es traslladà a la nova vila de Sabadell, donant lloc amb els anys a l’actual església de Sant Fèlix.

En el recorregut travessaran l’horta Major –o horta Vella–, que després podran contemplar des de dalt del pla de Sant Nicolau. Pels documents conservats, se sap que aquesta horta funciona almenys des del segle XIII, tot i que podria ser anterior. L’horta Major va ser el principal espai agrari regat de la ciutat i està íntimament lligat a la història de Sabadell. Actualment s’hi continua cultivant verdura i hortalisses.

L’itinerari permetrà conèixer també el recorregut i el sistema de funcionament de la séquia Monar, que actualment encara permet regar les diferents zones d'horts i que antigament, a més d'irrigar l’horta Major, proporcionava energia hidràulica per fer funcionar els molins d'en Torrella, Xic i Fontanet.