PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

28
abril
2021

L’Ajuntament aposta per projectes comunitaris als barris, com la xarxa comunitària ‘Som Torre-romeu’

Durant aquests anys, hi han participat de manera directa 165 persones, hi ha 26 serveis implicats, 7 entitats del barri i una seixantena de veïns i veïnes que hi ha col·laborat a títol individual

L’Ajuntament aposta per projectes comunitaris als barris, com la xarxa comunitària ‘Som Torre-romeu’

En el marc del desplegament del Pla Estratègic d’Intervenció Comunitària per a la ciutat de Sabadell, el Servei de Democràcia Deliberativa i Intervenció Comunitària impulsa projectes comunitaris a diferents barris de la ciutat, entre ells al barri de Torre-romeu, amb el projecte ‘Som Torre-romeu’. Aquesta és una aposta clara des de l’Ajuntament de Sabadell per projectes comunitaris transformadors que incideixin als barris i que impulsin la cohesió social.

Iniciat l’any 2017 com a projecte de convivència, ‘Som Torre-romeu’ ha evolucionat cap a un projecte comunitari que té l’objectiu d’enfortir els vincles socials i generar xarxes de col·laboració entre tots els agents del barri per tal de millorar les condicions de vida de les persones que hi viuen.

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha visitat avui el barri i ha estat acompanyada de membres de la Xarxa de Professionals del barri i representants de la Comissió de Festes de Torre-romeu, entre d’altres. Morell ha volgut posar l’accent en

“el compromís clar de l’Ajuntament amb els projectes comunitaris. Per això posarem en marxa el Pla d’acció comunitària, una eina que ens permetrà detectar problemàtiques i assignar els recursos necessaris per donar resposta als veïns i veïnes”.

La Xarxa de Professionals, representada avui per la Victòria Valls, infermera de pediatria del CAP Torre-romeu i referent de comunitària, i la Montse Alonso, directora de la Biblioteca de La Serra, ha donat constància dels bons resultats que ara per ara té aquest projecte al barri. Serveix de vincle entre professionals i veïnat, ha permès detectar les necessitats específiques de la zona i ha millorat la convivència entre veïns i veïnes, entre molts altres beneficis.

Per la seva banda, els dos representants de la Comissió de Festes han expressat el seu desig de poder celebrar enguany la Festa Major del barri.

“Ara estem treballant perquè sigui segura, de petit format i molt controlada”,

ha afirmat la Lorena Romero. I el president de l’Associació de Comerciants de Torre-romeu, Manolo González, ha esmentat que

“el projecte ‘Som Torre-romeu’ és una idea molt interessant per mantenir informats el veïnat i el comerç del barri”.

Funcionament i activitats

El projecte s’organitza en comissions i grups de treball, des d’on s’impulsen activitats que, tot i que durant l’any 2020 a causa de la pandèmia moltes han quedat aturades, altres s’han pogut adaptar a les mesures sanitàries i de protecció corresponents. Per exemple, durant aquest passat Nadal l’alumnat dels centres educatius del barri va preparar els guarniments de Nadal que el veïns i veïnes van col·locar a les places i els carrers. En motiu del 8M, des dels comerços es van repartir mocadors i llaços liles que van preparar els veïns i veïnes i joves en col·laboració amb l’Espai Pandora.

El projecte compta també amb un espai comunitari, la Plenària, com a espai d’informació i presa de decisions en relació al projecte. La Plenària es troba obert a totes les persones vinculades al barri que vulguin participar i aglutina tots els agents que participen del projecte.

Enfortiment i impuls del projecte

‘Som Torre-Romeu’ és un projecte per fer barri. Amb la idea de dur a terme activitats i projectes que contribueixin al desenvolupament del barri, s’impulsa l’enfortiment de les relacions entre tots els membres que formen part de la comunitat: veïnat, entitats, professionals i personal tècnic de les diferents administracions que hi treballen.

Per contra, la situació de pandèmia ha fet donar un salt endavant molt important al treball en xarxa col·laboratiu entre els agents professionals que participen al ‘Som Torre-romeu’. Per a la Xarxa de Professionals del projecte,  l’any 2020 ha estat un any de consolidació. Configurada per personal tècnic de diferents administracions i entitats del tercer sector que treballen al barri, reuneix 36 professionals que, de manera conjunta, detecten les problemàtiques que hi ha al barri i miren de donar-hi resposta a través de projectes i actuacions concretes. És el cas del curs ‘Joves de la Serra’, organitzat per l’escola d’adults, el Vapor Llonch, el Servei de Salut municipal i la Biblioteca, que estava orientat a millorar l’ocupabilitat del col·lectiu jove al barri.

Balanç del projecte

Al llarg d’aquest anys, en el projecte “Som Torre-Romeu” hi han participat de manera directa 165 persones, hi ha 26 serveis (35 professionals) implicats, 7 entitats del barri i una seixantena de veïns i veïnes que hi han col·laborat a títol individual.

De cara al futur, s’està treballant per elaborar un pla d’acció comunitari que serveixi per abordar les principals problemàtiques que afecten al barri i reforçar-ne els aspectes positius.