PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

30
Novembre
2017

L’Ajuntament impulsa un programa de Servei Comunitari per fomentar el voluntariat entre el jovent

Es tracta d’una activitat que serà obligatòria per als estudiants de 3r o 4t d’ESO a partir del curs 2019-2020

L’Ajuntament impulsa un programa de Servei Comunitari per fomentar el voluntariat entre el jovent

L’anomenat Servei Comunitari és una acció educativa que vol afavorir que l’alumnat desenvolupi el seu compromís cívic, formant-se i actuant alhora en el seu entorn amb l’objectiu de millorar-lo. Es tracta d’una activitat que serà obligatòria per als estudiants de 3r o 4t d’ESO a partir del curs 2019-2020, amb la possibilitat d’ubicar-se en qualsevol matèria o matèries del currículum. D’aquesta manera, es donarà oportunitat a tots els nois i noies d’aplicar els seus coneixements tot implicant-se en la realitat que els envolta.

En aquest marc, i amb l’objectiu de facilitar als centres de secundària l’elaboració i desenvolupament del Servei Comunitari, l’Ajuntament ha impulsat i coordinat tot un mecanisme de suport. Així, sota la coordinació municipal, més d’una vintena d’entitats o institucions de la ciutat i serveis de l’Ajuntament s’han implicat per oferir projectes d’actuació que serveixin als centres com a punt de partida per elaborar la seva proposta pedagògica de Servei Comunitari. Aquests projectes s’han recollit en un nou portal web que, a hores d’ara ja posa a l’abast dels centres 27 opcions, que s’aniran incrementant amb el temps i a les quals els centres ja es poden inscriure.

Referint-se al nou programa, el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha comentat que “la implicació dels joves en els afers comuns és un dels objectius del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu. Amb aquest programa, impulsem 27 activitats de servei a la comunitat i ho fem conjuntament amb entitats i institucions”.

Els projectes continguts en el portal web es basen en la metodologia d’aprenentatge servei, considerada la més adient per desenvolupar el Servei Comunitari. Amb aquest sistema, l’alumnat adquireix coneixements segons les necessitats existents al seu voltant i després els aplica en aquest mateix entorn. Per mitjà de les propostes, els nois i noies es formen, assoleixen valors i alhora exerceixen com a ciutadans actius, tot posant els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

10 àmbits i 5 perfils de destinataris

El catàleg de projectes és molt variat i està dividit en 10 àmbits: Acompanyament i suport a l’escolarització; Projectes d’intercanvi generacional; de Lleure; sobre el Medi Ambient; de Participació Ciutadana; relacionats amb el Patrimoni Cultural; de Preservació i manteniment del medi urbà; de Solidaritat i Cooperació; de Promoció de la Salut i l’Esport, i de Suport a necessitats bàsiques.

Així mateix, hi ha 5 perfils de destinataris, és a dir, de col·lectius o espais que es beneficiarien de les accions desenvolupades per l’alumnat en el marc del Servei Comunitari: col·lectius vulnerables; gent gran; infants i joves; públic en general, i Espai físic.

Treball conjunt i coordinat

A partir de les propostes contingudes al portal web, els equips directius dels centres educatius treballaran un projecte pedagògic que presentaran davant la Generalitat. En aquest sentit, tant l’Ajuntament com l’administració de Catalunya –per mitjà del Centre Recursos Pedagògics (CRP)–, treballen per donar suport als centres: el CRP realitza la formació del professorat i la coordinació general del Servei Comunitari, mentre que l’Ajuntament actua com a promotor i pont amb les entitats i serveis municipals per facilitar propostes educatives en coordinació amb els diferents agents de la ciutat.

La posada en marxa del nou portal web se suma a altres iniciatives promogudes per l’Ajuntament per col·laborar en la implantació del Servei Comunitari. Així, l’administració local va organitzar entre l’abril i el juny un curs de formació sobre aquestes propostes adreçat als membres del Consell d’Entitats Ciutat i Escola, que és l’organisme integrat per més d’una setantena d’entitats, empreses i departaments municipals que, sota la coordinació de la Regidoria d’Educació, fan possible, precisament, el Ciutat i Escola.

Cal destacar, sobre aquesta qüestió, que la tasca de promoció i coordinació que l’Ajuntament porta a terme des de fa anys en el marc del programa municipal Ciutat i Escola, ha estat molt útil a l’hora d’articular el suport al Servei Comunitari. I és que moltes de les entitats i institucions implicades en el desenvolupament del primer estan participant ara, també, en l’oferiment de projectes perquè els centres educatius puguin implantar el segon. El curs portat a terme a finals del curs passat, sota el nom de Com generar propostes de Servei Comunitari, va omplir la totalitat de places disponibles i a va anar a càrrec de l’experta en la metodologia d’aprenentatge servei, Roser Batlle.