PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

04
Febrer
2022

La segona edició dels tallers de teatre “Posada en escena” arriba a més barris de la ciutat

Prop d’una trentena de participants han pres part en la primera edició dels tallers, que es realitzen en el marc del SBD ON. La cultura al teu barri

La segona edició dels tallers de teatre “Posada en escena” arriba a més barris de la ciutat

Més enllà del repte que suposa democratitzar la cultura i fer-la accessible al conjunt de la ciutadania, cal posar en valor la proximitat i el desenvolupament cultural comunitari, convidant als veïns i veïnes a ser no només espectadors actius sinó també cocreadors d’iniciatives culturals i d'espectacles.

Partint d’aquesta premissa, l’any 2021, en el marc del projecte "SBD ON. La cultura al teu barri”, es va encetar la iniciativa Teatre de Barri (TdB) amb la voluntat d’acostar el món de les arts escèniques a diferents barris de la ciutat. Així, s’organitzaren tallers de teatre als barris de Can Deu i Can Llong.

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar animal i Participació, Marta Morell, ha explicat una de les motivacions d'aquest projecte:

"Quan presentem la iniciativa de cultura als barris en realitat anem més enllà de la descentralització de la cultura. Apostem perquè la gent del barri sigui protagonista del que passa allà, volem que la comunitat s'impliqui. En definitiva, donem eines per afavorir l'empoderament del veïnat i alhora afavorim la creació de vincles entre veïns i veïnes".

Jaume Garcia i Enric López són els dos talleristes encarregats de conduir els tallers de teatre "Posada en escena".

"El primer taller va ser una experiència molt positiva i engrescadora perquè vam veure que la gent té ganes de fer cultura i teatre", explica García. Per la seva banda, López ha agraït que "l'Ajuntament hagi cregut en el projecte des del primer moment i els i les participants hi posen moltes ganes".

En aquest sentit, a l'acte de presentació de la segona edició han assistit dos participants dels primers tallers. La Victòria Martínez i la Maria José Rodríguez han coincidit en la utilitat d'aquests tallers per afavorir la cultura als barris i, alhora, generar noves relacions entre el veïnat.

En aquesta primera edició dels tallers “Posada en Escena” s’han fet tretze sessions d’una hora i mitja cadascuna, i amb grups de 15 persones a Can Deu i 12 persones a Can Llong, s’ha treballat i jugat amb conceptes bàsics i teòrics sobre interpretació actoral. L’últim dia de taller es va fer una representació davant de públic –amb totes les mesures de seguretat i demostrant una vegada més que la cultura és segura– per mostrar el resultat del treball d’escenes de diàleg i monòleg preparades al llarg de les tretze sessions. Els i les participants dels tallers asseguren haver viscut una experiència molt positiva i enriquidora tant a nivell artístic com a nivell social.

Per aquest 2022 l’Ajuntament segueix apostant per fer arribar a més barris de la ciutat els tallers de “Posada en escena” i alhora fa una nova proposta per aprofundir en el treball realitzat el curs passat als tallers de Can Deu i Can Llong, amb la posta en marxa d’un nou curs  d’ “Iniciació al teatre”.

“Posada en escena”, en aquesta segona edició es faran 4 tallers de teatre als barris de Campoamor-Espronceda, Poble Nou de la Salut, Nostra Llar i Can Puiggener.

Els tallers d’ “Iniciació al teatre” seran de continuïtat pels barris de Can Deu i Can Llong i les i els participants continuaran amb l’aprenentatge com a actrius i actors. A més, gràcies a aquesta segona edició podran aprofundir en treballs de poesia i textos poètics i començar a preparar els primers muntatges teatrals.

L’objectiu del projecte TdB és consolidar diferents companyies amateurs estables a tots els barris de Sabadell.

SBD ON

El projecte SBD ON neix per donar suport a les iniciatives comunitàries interculturals que neixen als barris i que s’expressen a través de la cultura. En aquest punt, resulta cabdal la participació de la ciutadania com a creadora de contingut, apostant per projectes propis tant del col·lectiu jove com aquells sorgits de les entitats. 

Alhora, es busca també descentralitzar la programació cultural i portar-la als equipaments de proximitat iniciant una programa estable als barris de la ciutat. En el cas de Sabadell, existeix una xarxa òptima d’equipaments de proximitat, com ara centres cívics, biblioteques o espais joves, entre d’altres, que acullen aquestes activitats culturals. D’altra banda, les places i els carrers també són protagonistes com a espai comunitari d’expressió cultural, com és el cas del Festival de Cultura Urbana.

Categories Districtes, Centres Cívics, Activitats culturals, Participació ciutadana Tags cultura als barris, SBD ON, tallers de teatre, Teatre als barris