PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

08
Febrer
2023

“Memòria viva”, un nou projecte comunitari per al barri de les Termes

Intersecció de mirades intergeneracionals per recuperar la història i descriure el present del barri

“Memòria viva”, un nou projecte comunitari per al barri de les Termes

Des de principis de gener, el barri de les Termes acull un nou projecte comunitari impulsat per l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un projecte per recuperar i compartir antigues i noves vivències de barri, de la mà dels seus veïns i veïnes.

La voluntat del projecte és rememorar la història i el present del barri a través de les vivències personals, posant al centre la diversitat cultural i les diferents mirades de cada generació, així com posar en valor i reforçar el respecte i l’estima per a l’entorn més proper: les seves places, els seus carrers i la seva gent, enfortint així la comunitat, la convivència i la cura del barri.

El projecte és resultat de la col·laboració amb el teixit associatiu, l’Institut Les Termes i diversos serveis del barri.

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar animal i Participació, Marta Morell, destacava avui que el projecte

“ajuda a potenciar el sentiment de pertinença al barri i a la ciutat, posa en valor la diversitat cultural i converteix l’espai públic en un lloc de trobada entre generacions diferents”. Morell afegeix que “treballarem per portar projectes com aquest a altres zones de Sabadell perquè posa en comú la memòria i les vivències de persones adultes i joves entorn un projecte que és alhora cultural, social i comunitari”.

Al seu torn, Teresa Llorens, coordinadora de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, ha assenyalat que aquest projecte

“posa en valor la diversitat cultural i generacional i resignifica els usos de l’espai públic des d’una mirada molt inclusiva". Llorens també ha destacat que "conté elements que són claus per dignificar els barris i enfortir les comunitats com una història compartida, espais de trobada, d’educació, d’oci, cultura i de creació artística". Per Llorens "per nosaltres la promoció de la convivència inclusiva és un repte estratègic, i per això, impulsem accions comunitàries com a motor de canvi".

Naixement del projecte

Des del passat 10 de gener i durant 3 mesos, un grup de vuit persones majors de 60 anys participen de les trobades, que s’organitzen per a recuperar el passat del barri a través dels seus records i experiències, i per parlar sobre el present i el futur del barri.

Paral·lelament, 34 estudiants de 4t d’ESO de l’Institut Les Termes participen de les sessions de treball reflexionant al voltant del que significa per a ells viure i estudiar al barri.

Tot plegat, amb la idea d’establir un diàleg intergeneracional entre els i les  participats, joves i gent gran, amb les diferents mirades i vivències, i per descriure el present del barri, partint del passat i imaginar el seu futur.

Presentació dels resultats

El resultat d’aquestes converses es plasmarà el proper 25 de març en una acció artística, pensada i construïda pels i les joves de l’institut, en la que es demanarà la interacció del veïnat. També es realitzarà un itinerari pel barri, que s’aturarà en punts significatius triats per les persones grans participants en el projecte. Tot plegat, en el marc d’una diada festiva a la plaça de les Termes, on l’Associació de veïns i veïnes de les Termes organitzarà, com cada any, una calçotada popular, i tothom que vulgui en podrà gaudir.

Categories Districtes, Participació ciutadana Tags Diputació de Barcelona, Intervenció Comunitària