PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

27
Juny
2019

Sabadell busca la implicació de les entitats per impulsar el programa Treballs en Benefici de la Comunitat

Una quinzena d’entitats van participar ahir en una trobada per valorar els beneficis d’aquest projecte creat pel Departament de Justícia de la Generalitat

Sabadell busca la implicació de les entitats per impulsar el programa Treballs en Benefici de la Comunitat

Amb l’objectiu de donar a conèixer més a fons el programa Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC), ahir es va dur a terme una sessió informativa al Centre Cívic de la Creu Alta - Cal Balsach. A la trobada hi van assistir prop d’una quinzena d’entitats de la ciutat amb la voluntat de valorar els beneficis d’aquest programa creat pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya com una alternativa social al compliment d’una mesura penal lleu i també com una oportunitat per a les entitats sense ànim de lucre d’aconseguir una ajuda extra.

La tinenta d’alcaldessa de l’Àmbit de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, va acompanyar les tècniques responsables de la Generalitat de Catalunya, al llarg de la presentació del programa, que va comptar amb les experiències de treballs en benefici de la comunitat, de les entitats: Fundació Catalunya la Pedrera, Joventut Atlètica de Sabadell i Fundació Sid Moskitia.

Tal com assenyala Marta Morell

la col·laboració que hem dut a terme fins ara ha estat molt profitosa, però volem anar més enllà perquè la incorporació de la justícia restaurativa als sistemes judicials de les diferents societats implica resoldre els conflictes de forma col·lectiva i des d’una orientació educadora, no sancionadora. Fruit d’aquesta feina les entitats acollidores es veuran beneficiades dels treballs que desenvolupin les persones participants, en benefici de la comunitat

L’Ajuntament de Sabadell està adherit a aquest programa des del 2009, fruit del conveni de col·laboració subscrit entre la Generalitat de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. Actualment hi ha adherides un total de 27 entitats de la ciutat per tal d’afavorir l’educació i la inserció social de les persones penades.

Beneficis per la comunitat

El programa consisteix en el desenvolupament d’una activitat no retribuïda d’utilitat pública i/o interès social amb la finalitat de servir de reparació a la comunitat per la infracció comesa. Els treballs en benefici de la comunitat no es poden dur a terme sense el consentiment de la persona penada.

Aquesta mesura pretén, d'una banda, que la persona infractora repari simbòlicament el dany ocasionat a la comunitat, que es responsabilitzi de les seves accions i les pugui confrontar amb la resposta penal, faci una acció positiva per a la comunitat, revaloritzi la seva autoimatge i descobreixi el sentit i la utilitat dels serveis que tenen una dimensió social per a la comunitat. D'altra banda, pretén implicar la comunitat en la resolució de conflictes, fer participar activament les institucions públiques i les entitats d’iniciativa social en la reinserció dels penats i minimitzar els estereotips sobre la delinqüència i els seus protagonistes.