PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

02
Maig
2022

Sabadell commemora avui el Dia Mundial contra l’assetjament escolar

Des de l’Ajuntament, es promouen accions de mediació de caràcter preventiu i de sensibilització

Sabadell commemora avui el Dia Mundial contra l’assetjament escolar

L’assetjament escolar és un problema que afecta molts estudiants arreu del món, amb unes conseqüències psicològiques, emocionals i socials que afecten al desenvolupament i maduració de la persona. És per aquest motiu que el dia 2 de maig es commemora el Dia Mundial contra l’assetjament escolar, amb la voluntat de generar consciència sobre aquesta forma de violència.

Per això, el Servei de Mediació Comunitària de l’Ajuntament de Sabadell va posar el focus en aquest tipus de violència i des de l’any 2016, du a terme activitats a l’àmbit escolar, tant de caràcter preventiu i de sensibilització al voltant de com abordar els conflictes als centres educatius i millorar les relacions entre els i les alumnes, com d’intervencions directes orientades a afrontar el bullying, quan aquest es detecta en una aula.

En el primer cas, es tracta de tallers orientats a cohesionar els grups-classe i aportar eines i habilitats a l’alumnat per detectar i gestionar aquestes situacions. Igualment, es duen a terme formacions adreçades als equips docents i equips directius dels centres educatius. Quan un grup està més cohesionat i es tenen més eines i habilitats per gestionar els conflictes, es donen menys situacions de violència.

Paral·lelament, i en estreta coordinació i col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat, el Servei de Mediació intervé en l’abordatge de situacions de bullying, a sol·licitud dels centres educatius, implementant un model propi basat en les pràctiques restauratives. Els objectius de la intervenció són aturar la situació de violència i aportar reflexió al grup-classe sobre l’impacte de les conductes abusives, així com crear un espai de suport, empatia i apoderament per a les persones en situació de risc i, a la vegada, reparar el dany causat.

Enguany, per commemorar aquesta data, el Servei de Mediació participarà a les accions que es realitzaran als instituts Escola Industrial i Arraona. Aquests centres disposen d’un servei propi de mediació entre alumnes per a la gestió dels conflictes relacionals de l’institut, en el que l’alumnat està format per realitzar mediacions entre els nois i noies de l’institut. Una estratègia per la gestió dels conflictes i prevenció de l’assetjament molt eficaç.

L’Oficina Jove

Des de fa més de 7 anys, el programa Oficina Jove a l’Institut (OJI) realitza una activitat per sensibilitzar sobre el bullying l’alumnat de primer d’ESO. L’objectiu és apoderar els i les joves perquè, com a possibles observadors/es d’aquestes situacions, plantin cara i trenquin el silenci, sense reforçar les actituds de les persones agressores.

L’activitat, que té una valoració molt positiva per part del professorat, s’ha fet enguany a un total de 21 centres educatius de secundària (14 públics i 7 concertats), arribant a un total de 1.315 joves. Cal destacar que, un cop feta l’activitat, augmenten les demandes a l’Oficina Jove per poder parlar del tema o per cercar recursos al respecte.

La finalitat del programa OJI és donar a conèixer l’Oficina Jove al màxim nombre de joves possible. Durant el curs, es fan sessions a totes les aules des de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat, així com dinàmiques als patis,  assegurant que tots i totes les joves de 12 a 18 anys, tindran com a mínim un contacte a l’any amb l’Oficina Jove, amb temàtiques diferents segons el centre d’interès que poden tenir per l’edat.

Categories Servei de Mediació, Educació, Joves, Participació ciutadana Tags Dia Mundial contra l’assetjament escolar, instituts, intervenció comunitària