PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

04
Desembre
2018

Impuls a la creació d’una Àrea del Vallès com a referent econòmic i d’equilibri territorial

Avui es presenta el Manifest per a una Àrea Vallès, impulsat conjuntament per l’entitat Fem Vallès i l’Ajuntament de Sabadell

Impuls a  la creació d’una Àrea del Vallès com a referent econòmic i d’equilibri territorial

Prop de 120 persones, entre representants d’institucions, entitats i agents socioeconòmics, assistiran avui a la Fira Sabadell, a partir de les 7 de la tarda, a la presentació del Manifest per a un Àrea Vallès. El document pretén esdevenir  un punt de partida per treballar en la concreció d’una Àrea Vallès com a espai de referència econòmica, social i de creixement territorial equilibrat.

Aquesta presentació pública pretén ser un punt d’inflexió de tot el treball i la diagnosi que durant anys entitats com Fem Vallès –que agrupa 19 institucions i entitats– han estat posant damunt la taula a diferents administracions i que ara, des de l’Ajuntament de Sabadell, s’entoma per situar conjuntament el debat polític a les agendes públiques.

Desenvolupament de l’acte

L’acte estarà conduit per Helena Cruz, de l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, i intervindrà, en primer lloc, el president de Fem Vallès, Antoni Abad, que explicarà els motius que empenyen a treballar per la creació de l’Àrea Vallès.

Posteriorment, serà el torn de les entitats socials, els diferents representants de les quals respondran la pregunta Per què treballar plegats com a Vallès?, amb l’ordre d’intervenció següent:

  • Alicia Bosch , representant de Via Vallès
  • Gonzalo Plata, en representació dels sindicats
  • Bet Tena, en nom de les cooperatives vallesanes
  • Manel Cunill, com a Parc Agroforestal
  • Miquel Martí , representant de Via Vallès

El següent bloc consistirà en una exposició tècnica del perquè  d’una Àrea Vallès, a càrrec de l’arquitecte Manel Larrosa. La seva intervenció, que precedirà el bloc municipalista, es titula Per què una agenda política pel Vallès des dels municipis? Per respondre a la pregunta, hi intervindran l’alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, i el tinent d’alcalde de Sant Quirze del Vallès, Àlex Brossa.

Manifest per a un Gran Vallès

Acabat aquest bloc, es presentarà la proposta de Manifest per a una Àrea Vallès, que posa les bases per debatre la construcció d’interessos comuns d’un espai que aplega 62 municipis, amb 1,3 milions d’habitants, que genera gairebé un terç del PIB industrial català. Es tracta d’una realitat territorial importantíssima per al desenvolupament del país, amb el 15% del total dels centres de treball de tot Catalunya i gairebé el 17% de la població activa.

En l’àmbit del coneixement, aplega 40.000 estudiants universitaris i universitàries i 20 centres de recerca. D’altra banda, el 75 per cent del territori pertany a espais naturals, agraris i forestals. Té un 9 per cent de superfície dedicada a l’agricultura. Un terç del territori, a més, el formen espais naturals protegits.

Les dades, però, conviuen amb la realitat d’una manca d’infraestructures del sistema de mobilitat del territori. Encara avui les tres capitals administratives no es troben connectades per ferrocarril de forma directa. Tampoc hi ha cap organisme  que reguli, planifiqui i millori  la mobilitat dels milers de treballadors i treballadores que es desplacen cada dia cap als polígons d’activitat econòmica o que impulsi la connectivitat entre serveis de transport.

Cloenda

L’acte finalitzarà amb la intervenció de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. L’alcalde farà una relació dels avantatges de treballar plegats, institucions polítiques i entitats civils, per assolir aquesta Àrea Vallès, per fer un pas endavant en l’ordenació i organització administrativa, per a la vertebració i la cohesió territorial, amb l'objectiu d'esdevenir una centralitat reconeguda i amb competències pròpies en el si del territori català.