El riu Ripoll
El Ripoll és un afluent tributari del Besòs, situat, juntament amb el riu Sec, al vessant més occidental de la seva conca.
Com a riu mediterrani es caracteritza per tenir poc cabal, ser força irregular i tenir avingudes poc freqüents però molt importants, de les quals la més recordada -el setembre de 1962- va provocar grans inundacions i greus danys materials i humans.
La disposició del Ripoll sobre terrenys al·luvials ha provocat una erosió accidentada al llarg del seu recorregut, sobretot a la part central , que té com a resultat un paisatge característic i fàcil de reconèixer de talussos, cornises i terrasses.
Neix al sot del Galí, a la serra de Granera, a 640 m sobre el nivell del mar, i aboca aigües al riu Besòs, a Montcada i Reixac, a 35,5 m sobre el nivell del mar. Al llarg dels quaranta km del recorregut travessa diferents poblacions de la comarca del Vallès Occidental: Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac.
El recorregut comprès entre Sant Feliu del Racó i l'autopista A-7 a Barberà del Vallès correspon al que podem denominar Ripoll mitjà, la part central del qual, de 7 km. de llargada, pertany al terme municipal de Sabadell.
A Sabadell, el Ripoll es troba encaixat en un paisatge de talussos i terrasses al·luvials, amb cursos fluvials tributaris com el riu Tort o els torrents de Colobrers i Ribatallada.
Inclou una zona humida pel tractament terciari de les aigües que provenen de la planta de depuració de Can Roqueta. Així com l’horta professional i recreativa que ocupa les terrasses fluvials baixes del riu.
Característiques al seu pas per Sabadell
Aquest tram es caracteritza per tenir un pendent uniforme i suau, al voltant de l'1,1 %, un trajecte molt pròxim a àrees urbanes molt poblades, una convivència històrica i actual d'usos i activitats pròpies del medi fluvial i de la vida urbana i industrial, un llit profundament transformat arran de la gran avinguda del 1962 i parcialment canalitzat o defensat, i per fer la funció de frontissa entre el medi urbà i l'àmbit rural. L'especial configuració orogràfica d'aquest tram, encaixat en una fenedura estreta i fonda, ha fixat el límit del creixement dels nuclis urbans. Però, d'altra banda, l'ocupació de les terrasses intermèdies i baixes amb activitats agrícoles i industrials constitueix el reflex de la transició entre les activitats més pròpiament urbanes i les de caire rural.
Usos i activitats
L'antiguitat de l'activitat humana i productiva és la causa que actualment el riu sigui un testimoni excepcional de la història i del procés d'humanització del seu territori més proper.
El conjunt patrimonial que ens trobem té un especial interès pels valors culturals, històrics, arqueològics, arquitectònics, hidrològics, industrials, agrícoles i naturals, que donen testimoni de la important diversitat d'activitat al llarg dels segles.
Potser podem entendre el Ripoll com una unitat de contradiccions aparents: un cabal superficial escàs i alhora amb una capacitat de generar activitats i recursos; un intens procés de deteriorament recent i progressiu i un conjunt patrimonial d'interès històric i cultural encara existent; un espai de xarnera entre el món urbà i el rural, i un parc industrial tèxtil competitiu i en activitat, un espai profundament transformat i humanitzat però amb una singularitat geomorfològica i amb alguns paisatges conservats de gran riquesa i diversitat.