PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

08
Gener
2018

Recomanacions de l’OMIC a l’hora de fer compres en època de rebaixes

El període a Catalunya va del 7 de gener al 6 de març

L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Sabadell recorda als consumidors i consumidores els elements que han de tenir en compte a l’hora de comprar un producte o servei en aquesta època de descomptes. L’OMIC recorda que és decisió de cada botiga fer o no rebaixes i que els períodes habituals de rebaixes d’hivern a Catalunya són del 7 de gener al 6 de març, ambdós inclosos.

El servei també adverteix que els productes rebaixats han de mostrar el preu antic i el rebaixat i han de tenir les mateixes garanties que abans dels descomptes. A més, els articles han d’haver estat a la venda amb anterioritat i els comerços no poden adquirir-los especialment per a la venda en rebaixes.

D’altra banda, els productes rebaixats no poden ser de qualitat inferior ni tenir defectes. Un cop anunciades les rebaixes d’un determinat producte per a una temporada determinada, l’establiment ha de disposar d’un nombre suficient de productes idèntics a l’ofertat i vendre’ls en les mateixes condicions anunciades. L’estoc serà proporcional a la durada de la venda en rebaixes i a la publicitat feta.

Pel que fa a les condicions de venda, l'establiment ha de mantenir els mateixos criteris que durant la resta de l'any. Així, si habitualment accepta targetes de crèdit, també n'ha d'acceptar en períodes de rebaixes. Si l'establiment fa un val de compra durant les rebaixes, l'ha de fer pel preu realment pagat pel producte. És recomanable que els clients diferenciïn les vendes en rebaixes d’altres tipus de vendes a preus inferiors als habituals, com ara les vendes en liquidacions (per tancament o canvi d’orientació del negoci), les vendes de saldos (per ser d’articles passats de moda o deteriorats) i les ofertes (per tal de promocionar un producte).

Cal parar atenció a quins són els productes realment rebaixats, ja que es poden trobar, en el mateix comerç, articles rebaixats i d’altres que no ho estan. En tot cas, a l’establiment han d’estar ben diferenciats els uns dels altres.

Pel que fa als canvis o devolucions, l’OMIC recorda que cal preguntar si els accepten, atès que no hi ha cap obligació de canviar o admetre la devolució d’un producte, tot i que estigui en perfecte estat. En el cas de compres realitzades per Internet, es té dret a retornar el producte en un termini de 14 dies naturals des de que aquest es va recepcionar, excepte productes personalitzats, peribles, que no es puguin reutilitzar per raons d’higiene, etc.

També s’aconsella conservar els catàlegs, la publicitat, les instruccions amb els preus i les característiques de l’article i demanar la factura o el tiquet de compra, amb la referència concreta de l’article que es compra fins al final de la garantia.

Si s’ha de fer una reclamació s’ha de fer constar per escrit a l’establiment, de manera que en quedi constància, i si no es rep resposta en el termini d’un mes o bé no és satisfactòria, recórrer a l’oficina municipal d’atenció al consumidor.