PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
COOPERACIÓ

Descobrim Alternativa3, una proposta de Comerç Just

La Comissió d'Educació per la Ciutadania Global (ECG) ens explica...

Bon dia a tothom! Dins de la campanya activa de COMERÇ JUST, avui us volem parlar d’Alternativa3. Ens hem desplaçat fins a Terrassa per conversar amb la Laura Pérez, responsable del departament comercial d’aquesta entitat. 

Però abans fem un tastet per assaborir-ne una mica més...

Alternativa3 no és una botiga normal i corrent. És una Cooperativa que es dedica a la compra i a l’elaboració de productes que són bàsicament el cafè, el cacau i el sucre. Compren la matèria prima en origen als països del sud global, la porten aquí  i fan el procés de transformació. En el cas del cafè el molen, si cal, el torren i l’empaqueten. Fan arribar els productes a diferents llocs:  botigues ecològiques, herbolaris, botigues de proximitat, grups de consum. També tenen botiga ON LINE (veure catàleg d’alternativa 3), però no són pròpiament una botiga física. De tota manera sí que es pot anar a buscar la comanda o fer una compra puntual. Així doncs, quan a la guia de Comerç Just hem posat la referència d’Alternativa3 és per comprar en línia. Normalment ells porten a domicili la compra feta, però per no pagar despeses d’enviament, la compra mínima ha de ser de 30 €. Donat que els seus productes tenen una caducitat llarga, els clients solen comprar lots més grans per estalviar despeses de transport i de tot tipus. 

També són distribuïdors dels seus productes elaborats a tot el Vallès, a Catalunya, a la resta de l’estat espanyol i també fan exportació.

A la Cooperativa són unes 15 persones. Tenen dues naus. Una on hi ha la torradora i la planta de producció i una altra que és on estem ara, on hi el magatzem i les oficines.

La Cooperativa va començar el 1992 venent artesania i més tard entrant en el sector alimentari. Al llarg del temps, s’ha anat focalitzant molt més amb el tema de l’alimentació (cafè, cacau i sucre). Últimament ha obert una nova línia denominada “zero waste”  que buscar l’eliminació de residus, com els vasets de cafè, el plàstic, aportant productes alternatius que busquen el residu zero.

La gestió de compra de matèries primeres es fa des d’aquestes oficines i no tenen una contrapart als països productors. Seguint la política de Comerç Just, compten amb les cooperatives productores, que es coneixen de fa ja molt de temps. Saben com treballen i les persones que hi ha darrere.

Passem a fer les preguntes que teníem previstes...

-Per què teniu productes de Comerç Just?

Per respondre, et faig una mica d’història. Les fundadores d’Alternativa3 no van conèixer el Comerç Just aquí a l’estat espanyol sinó que vivien a Alemanya i van veure allà, als anys vuitanta, que hi havia un sistema comercial alternatiu que aquí no havia arribat, i que connectava molt amb els ideals de vida i els valors de les fundadores. Aleshores, al tornar a Espanya, comencen amb el Comerç Just, amb la fundació d’Alternativa3, que en un principi s’inicia a Castelló i més tard es desplaça a Terrassa. Primer amb una nau més petita i després més tard en aquestes dues naus abans esmentades. 

El que porta a les fundadores a crear aquesta cooperativa és que se n’adonen de tots els beneficis que té aquest moviment. Connecta amb l’idea del que ha de ser just, del que ha de ser la vida, donar una concepció diferent, que posa al centre les persones i no el benefici econòmic. Veuen que això ha de créixer i que es doni a conèixer, perquè en definitiva el que pretén el Comerç Just és cuidar. Cuidar amb molts aspectes: Cuidar del qui produeix el producte, de les seves famílies, de les seves decisions, de la democràcia, cuidar del medi ambient, cuidar de les dones i dels col·lectius més vulnerables.

Llavors, al final, el  Comerç Just és un sistema comercial, no és un acte solidari, sinó que és simplement fer diners per poder viure i no per especular econòmicament, perquè tothom qui hi estigui involucrat pugui sobreviure i viure dignament.

Avui en dia crec que malauradament encara es coneix molt poc, però per tots els beneficis i valors que té, és pel que es decideix comprar, elaborar i vendre productes de Comerç Just.

-Quin tipus de consumidor compra aquests productes de Comerç Just?

Jo crec que avui en dia és un consumidor molt variat. Tenim persones que el van conèixer fa molts anys perquè havien col·laborat voluntàriament en alguna organització i per tant ja creien en una justícia social. També tenim clients que van més per la línia de l’ecologia, del medi ambient i de consumir productes que no continguin elements tòxics i que siguin ecològics. Després també tenim clients que han provat els nostres productes en algun moment i els han agradat. I a part de la vessant social, ja és per una qüestió de qualitat.

De fet, quan realment consumeixes un producte de Comerç Just, a part de la seva vessant ecològica, que es nota en el gust, la part social, jo crec que té una part psicològica molt important. Aleshores, tu al prendre’t una xocolata o un cafè que saps com ha estat tractat o elaborat, finalment el trobes millor.

-Què hauríem de fer per comprar més productes de Comerç Just?

Jo penso que les persones que estiguin interessades en consumir productes més variats de Comerç Just, no només xocolata, cafè...., s’han d’informar, perquè ara és molt fàcil. Posar-te a Internet i trobar associacions i articles que parlen de Comerç Just. I a més Comerç Just està en molts àmbits que podem no conèixer, com l’àmbit tecnològic, per exemple, el “Fairphone” que és un mòbil, que s’ha produït seguint tots els principis de Comerç Just. També en tota la part tèxtil podem trobar productes de Comerç Just i a l’igual que en molts altres tipus de productes. Per tant, crec que el més important és posar-te a Internet i fer la pregunta del producte que tu vols trobar de Comerç Just, fent servir buscadors com el “Pam a Pam” que engloba iniciatives responsables en tot el territori català. És important informar-se perquè segur que trobes el que necessites.

I després hi ha una cosa que a vegades no tenim en compte, i és que les persones com a consumidores tenim molt de poder, i aquest poder no el fem servir prou. Si tu vols que a la teva botiga del barri posin cafè del Comerç Just demana-ho. I si son varis els que ho demanen, al final veuran que és una cosa important i l’acabaran posant. Cal saber que no només hem de consumir allò que ens ofereixen, sinó que hem de pressionar per aconseguir el que volem.

Agraïm molt a la Laura aquesta entrevista, que ha estat molt enriquidora. Ens ha agradat tant el tarannà d’aquesta Cooperativa que a un li venen ganes de formar-ne part.  Que passeu un bon dia, a poder ser, assaborint un cafè de Comerç Just.

(Maig de 2021)