PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
COOPERACIÓ

Sabadell - Sarajevo

25 ANYS DE VINCLE

viatgeSarajevo1997 pFa més de 25 anys la ciutat de Sabadell va iniciar una relació d’amistat i de cooperació amb la ciutat de Sarajevo que va culminar amb el viatge que més de 50 persones representants de tots els sectors econòmics, socials i polítics de la ciutat varen realitzar del 5 al 8 de juny de 1997 per concretar diversos projectes de reconstrucció. Aquell moment va impactar de manera profunda en els valors de la nostra ciutadania i en l’esperit d’una ciutat, Sabadell, que es va implicar en defensar la idea d’una Europa humanista i compromesa amb els valors de la diversitat i de la democràcia.

La ciutat de Sabadell ho ha commemorat amb un programa d’actes que ha tingut lloc entre 2020 i 2022, amb l'objectiu de recuperar la memòria d’aquell moment i oferir espais per reflexionar sobre les causes i conseqüències  d’un conflicte que ens ha marcat a tots i a totes.

Us animem a veure el vídeo "L'esperit Sarajevo: un viatge al passat", on s'evoquen els inicis de la relació entre ambdues ciutats:

 

 ACTIVITATS PER COMMEMORAR ELS 25 ANYS SABADELL-SARAJEVO

sarajevo

  • En el marc de la Festa Major de 2022 s'ha programat al Museu d'Història l'exposició “Sarajevo- Sabadell. Diàleg entre dues guerres”, comissariada pel periodista Plàcid Garcia-Planas i per l’historiador de l’art Ricard Mas. La mostra explica els paral·lelismes entre dues ciutats que, aparentment, no tenen res en comú.
  • Al desembre de 2021 s'ha presentat el Projecte “Roses de Sarajevo” a Can Puiggener, un projecte que ha constat de dues fases: un taller d’Street d’Art amb joves del Centre Obert del barri i la realització d'un grafit amb les conegudes com a “Roses de Sarajevo” a les parets laterals de l’ascensor de Can Puiggener. Es fa un paral·lelisme, així, amb les marques dels projectils de guerra que van quedar a Sarajevo i que es van farcir amb resina vermella. Aquest grafit pretén commemorar-ho i reivindicar la resiliència del poble bosnià.
  • En el marc de la Festa Major de 2021, el Casal Pere Quart ha acollit l’exposició "Sarajevo: Guerra y Paz" per recordar l’horror de la guerra de Bòsnia i reivindicar la cultura de la pau i de la no violència en els conflictes. L’exposició, del fotògraf Gervasio Sánchez, consta de 25 díptics que enfronten fotografies en blanc i negre que l’autor va prendre a Sarajevo entre l’any 1992 i el 1994 amb el seu equivalent quinze anys després (2008), en color, als mateixos llocs.
  • S'ha projectat el documental "L'última cinta des Bòsnia", amb l'assistència del director Albert Solé i la protagonista Sifa Suljic, al juny de 2021. Al film es mostra es mostra el periple de la Sifa Suljic, exiliada a Catalunya arran de la guerra de Bòsnia i que torna al seu país 25 anys després per enterrar les restes del seu germà̀ gran, el darrer membre de la seva família que quedava per identificar dels que van morir a Srebrenica, considerada la massacre més gran a Europa des de la fi de la II Guerra Mundial.
  • La programació d'activitats ha començat al desembre de 2020, amb l'obra de teatre "Encara hi ha algú al bosc", a càrrec de Cultura i Conflicte. L’obra situa l’espectador l’any 1992, als camps de concentració de Bòsnia i Hercegovina, on entre 25.000 i 50.000 dones i nenes van ser violades com a estratègia de neteja ètnica. L’espectacle parla també de la doble realitat del 1992: mentre l’horror ocorria, a la mateixa Europa, a Barcelona, se celebraven els Jocs Olímpics.

 

ALTRES ENLLAÇOS RELACIONATS: