PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

13
Octubre
2022

Les “Roses de Sarajevo” viatgen a la ciutat que els dona nom

L’artista gràfic Ramon Puig farà un mural a Sarajevo molt similar al què hi ha a Can Puiggener

Les “Roses de Sarajevo” viatgen a la ciutat que els dona nom

En el marc dels actes del 25è aniversari de la relació Sabadell-Sarajevo, l’artista gràfic Ramon Puig, en Werens, porta les seves “Roses de Sarajevo” a la ciutat que els dona nom. Aquest projecte va néixer amb l’objectiu de sensibilitzar als joves i la ciutadania en general sobre el conflicte, fomentar la cultura de la pau i la no violència, així com visibilitzar el compromís i relació de cooperació entre les dues ciutats.

La primera part del projecte es va desenvolupar al barri de Can Puiggener mitjançant dues accions: un taller d’StreetArt amb joves del Centre Obert del barri i un grafit amb les “Roses de Sarajevo” a les parets laterals de l’ascensor de Can Puiggener.

Avui s’han fet públics els detalls d’aquest viatge que l’Ajuntament ha encarregat al grafiter sabadellenc Werens, qui viatja a Sarajevo acompanyat pel també artista gràfic Fullet. En tot el procés per buscar l’emplaçament del mural, l’Ajuntament ha tingut la col·laboració d’un artista visual bosnià, Benjamin Cengic, qui també ha tramitat els permisos corresponents per fer la pintura.

La tinenta d’alcaldessa i regidora de Cooperació, Marta Morell, ha explicat la importància de “Roses de Sarajevo”:

“Totes dues ciutats, Sabadell i Sarajevo, estan unides amb un objectiu comú: promoure la cultura de la pau. Es tracta d’un projecte de sensibilització molt visual perquè les roses que ara llueixen aquí també seran presents a partir de la setmana vinent allà”.

L’artista del grafit Ramon Puig, Werens, comenta que

“per completar aquest projecte era necessari fer una rèplica en alguna façana de Sarajevo. I a més del mural, també farem un nou taller de street art amb joves d’allà, molt similar al què es va fer aquí. Portem molt de material per deixar molt de color a Sarajevo”.

De fet, aquesta segona fase del projecte que es desenvolupa a la ciutat de Sarajevo també comptarà amb la implicació de joves de la ciutat, que faran un taller en la mateixa línia del que es va fer a Can Puiggener.

El projecte “Roses de Sarajevo” va néixer inspirat per les marques de projectils que hi havia a la ciutat balcànica i que es van omplir amb resina vermella amb la voluntat de visibilitzar les conseqüències de la Guerra dels Balcans que va assolar la zona fa 25 anys. Aquestes cicatrius que, tot i la reconstrucció, resten als carrers i edificis de la ciutat, producte de les bombes i les bales, són un recordatori de l’horror que va patir el poble de Sarajevo.

El programa d’actes institucionals del 25è aniversari de la relació Sabadell – Sarajevo s’ha desenvolupat al llarg de dos anys i ha comptat, entre d’altres, amb la presència a la ciutat d’una regidora de l’Ajuntament de Sarajevo en l’acte central, que va tenir lloc al Teatre Principal. Des de l’Ajuntament, juntament amb el Consell de Cooperació i Solidaritat i les entitats de la ciutat, es continua promovent la cultura de la pau i la no violència, i treballant a favor dels drets humans i el llibre gaudir de les llibertats.

Categories Cooperació, Drets Civils i Gènere Tags Agermanament Sabadell-Sarajevo, Roses de Sarajevo, Werens