PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

capsaleraarxiu


 
 FD00498 web
                               Biblioteca Antiquària als dipòsits de l'Arxiu Històric de Sabadell (AHS)
 Diari de Sabadell 1931 04 16
                                      Diari de Sabadell, del dia 16 d'abril de 1931, amb la notícia de la
                                                                                proclamació de la II República a la ciutat. (AHS)


Accés als recursos:
CCUC
 

ARCA BC logo
 

Logo Raco quadrat

Bibioteca i Hemeroteca

La Biblioteca de l'AHS recull tota aquella producció bibliogràfica sobre Sabadell amb l'objectiu de formar i conservar la col·lecció local de la ciutat. També recull obres de referència de disciplines com l'arxivística, la biblioteconomia o la història, que complementen la biblioteca per a tasques tècniques i de recerca. Actualment, la biblioteca està formada per prop de 15.500 exemplars que s'incrementen anualment amb donacions d'autors, entitats i particulars. El seu abast cronològic és, majoritàriament, del s. XIX-XXI amb algunes obres anteriors.

Alguns dels fons arxivístics de l'AHS, com ara els fons patrimonials locals, d'institucions o de particulars, contenen també fons bibliogràfics. Alguns exemples rellevants són la biblioteca del fons de La Cooperativa La Sabadellenca o bé la biblioteca sobre la Guerra Civil del fons Andreu Castells.

També destaquem la col·lecció de la Biblioteca Antiquària, que va ingressar a l'Arxiu a l'any 1999, procedent del Museu d'Història de Sabadell, on s'havia conservat durant molts anys. Aquesta col·lecció aplega obres des del segles XV fins al segle XX amb un total aproximat de 1.500 volums.

L’Hemeroteca de l’AHS està formada per més de 2.000 capçaleres de publicacions periòdiques com ara butlletins, revistes, diaris, almanacs i tota aquella publicació que tingui una certa periodicitat. Les publicacions, ja siguin en suport paper com digital, ingressen a l'AHS per via de donació o subscripció. A l'Hemeroteca de l'AHS trobareu:

- Hemeroteca local: publicacions periòdiques editades a Sabadell
- Hemeroteca comarcal: publicacions periòdiques editades al Vallès Occidental

- Hemeroteca a buidar: articles sobre temàtica sabadellenca
- Hemeroteca de referència: publicacions tècniques o de referència sobre història, arxivística, biblioteconomia etc.
- Hemeroteca oficial: publicacions periòdiques oficials
- Hemeroteques privades: publicacions periòdiques dels fons arxivístics acollits a l’AHS. En destaquen les hemeroteques dels de les empreses Turull o ABB, del fons de l'arquitecte Josep Renom i Costa o l'hemeroteca del fons de la Cooperativa Sabadellenca, entre d'altres.

Dels diaris de la ciutat més antics i singulars que trobem a l'hemeroteca de l'AHS cal esmentar l’Eco del Vallés (1855) o el Diario de Sabadell (1879); també premsa obrera com Los Desheredados (1882-1886); diaris de tendència política com Lo Catalanista (1887-1902) o El Poble (1932-1934) o algunes publicacions satíriques com Ja som quatre (1882) o L'ase del Mamet (1886). Però també hi trobareu altres capçaleres de premsa social, professional, butlletins d’associacions locals i veïnals, premsa clandestina, butlletins parroquials, premsa cultural i literària, esportiva etc. A l'Inventari de l'hemeroteca local. Publicacions periòdiques sabadellenques 1854-2004, es recullen gran part d'aquestes publicacions.

Per tal de garantir la conservació i facilitar la manipulació i reproducció, cada any es realitzen campanyes de digitalització de premsa històrica que podreu consultar al repositori ARCA.

Per accedir al fons de  de la biblioteca i l'hemeroteca consulteu el seu catàleg.