PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

capsaleraarxiu

Novetats

RT01SISsub
 
RT02SISsub
 
 RT03SISsub
                                                          Les plaques de vidre i estereoscòpiques en el seu estat d'ingrés
                                                                  a l'Arxiu i un cop netejades i encapsades
. Lluís Saura (AHS)
 
 
 
 

Tractament arxivístic del fons Lluís Mas Gomis

Darrerament a l'Arxiu hem processat el fons fotogràfic de Lluís Mas Gomis (Barcelona, 21 de juny de 1890-Sabadell, 26 de gener de 1971), que va ser un teòric tèxtil aficionat a la fotografia. El fons ingressava a l'Arxiu l'any 2017 i contenia 2.032 plaques de vidre de gelatinobromur en blanc i negre, de formats diversos, i produïdes al llarg del primer terç del segle XX. La primera intervenció sobre el fons ha estat la neteja en sec de les plaques de vidre, desempolsament de l’emulsió i eliminació de la brutícia enganxada al vidre. A continuació les plaques de vidre s’han protegit amb fundes de quatre solapes de paper de conservació permanent i s’ha assignat un codi topogràfic a cada placa.

Finalment, en el procés de documentació, s’han informat tots els camps obligatoris de la fitxa descriptiva de l’Arxiu. Cal tenir en compte que moltes de les plaques de vidre de format estereoscòpic tenien un exemplar en positiu i un altre en negatiu. Per això ha estat necessari establir les equivalències corresponents i traslladar aquesta informació a la base de dades.

Aquest treball, a banda d’un coneixement més profund del fons, ens ha permès digitalitzar només un dels exemplars. Actualment tota la informació és a l’abast dels usuaris en el programa de gestió de documents fotogràfics a la sala de consulta de l’Arxiu.

Documentació de 5.000 fotografies del fons Joan Balmes Benedicto

Joan Balmes Benedicto (Sabadell, 25 de novembre de 1915-4 de juny de 2004) era un comptable que fora de la seva jornada laboral també exercia de fotògraf de reportatges. El seu fons s’ha conservat plenament i consta de 83.319 negatius (majoritàriament en format de 35 mm i blanc i negre) datats entre 1933 i 1965. La temàtica és variada i recull des dels reportatges de bateigs, comunions o casaments fins a obres de teatre, escoles, esports o escenes familiars.

Durant l'any 2022 l’Arxiu Històric de Sabadell ha documentat les darreres 5.000 imatges del fons gràcies a la col·laboració del fill del fotògraf, el sr. Martí Balmes Novell, que ha identificat molts dels personatges que apareixien a les imatges. Martí Balmes lidera un grup de col·laboradors que es reuneixen quinzenalment al Museu d’Història de Sabadell i gràcies al seu treball s’han identificat 10.000 sabadellencs fotografiats per Joan Balmes. Aquesta intervenció s'ha pogut fer gràcies a una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Assolir la fita de documentar tots els exemplars del nostre fons més voluminós ha estat tot un èxit!

Amb el suport de: cultura h2