PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
           

CONSUM

Activitats en el mes dels Drets de les Persones Consumidores 2022

El consum responsable centra la celebració del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores aquest 2022. Un programa d’activitats, tallers i exposicions es desplega al territori per donar a conèixer pràctiques de sostenibilitat i drets de les persones consumidores.

CalendariMARCConsum

L’Ajuntament de Sabadell celebra un any més el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, el 15 de març. En aquest marc, s’ha programat un seguit d’activitats entorn del consum responsable adaptades a totes les edats i amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya i Aigües de Sabadell.

Les activitats que es proposen pretenen sensibilitzar i educar d’una manera lúdica sobre el malbaratament alimentari, la reutilització de materials, el reciclatge o el consum d’energia i aigua, així com donar a conèixer els drets que tenim com a persones consumidores.

El 15 de març de 1962 el president dels EUA John F. Kennedy va pronunciar un discurs davant el Congrés d'aquest país incidint en els drets dels consumidors. La data va quedar definitivament instaurada de forma oficial per l'ONU l'any 1983 i es va començar a celebrar cada 15 de març el Dia Mundial dels Drets del Consumidor per augmentar la consciència mundial sobre aquests drets.

Els Mercats, cabdals en els bons hàbits de consum

Els mercats municipals de Sabadell són espais de difusió i exemple d’uns hàbits de consum responsable i sostenible. Les iniciatives municipals comencen molt sovint en ells i des d’aquí es pot fer pedagogia d’un model d’economia basat en productes de proximitat i amb una gran qualitat.

Per això, són escenari de propostes culturals i d’oci i en el programa del Dia Mundial del Consumidor també s’han tingut en compte. Del 9 al 23 de març el Mercat Central i del 29 de març al 19 d’abril al Mercat de la Creu Alta, es podrà visitar una exposició sobre els drets dels consumidors, activitat organitzada per Aigües Sabadell. Aquesta exposició serà itinerant en tots els mercats municipals a partir del mes de març i fins al maig.

Activitats en centres educatius

L’Ajuntament de Sabadell, conscient del potencial dels infants i joves com agents educatius i de canvi, impulsa, al llarg de l’any, diferents projectes i activitats de sensibilització i educació al voltant de maneres alternatives de consumir per a un consum més conscient i responsable.

Enguany, els centres educatius seran figures importants en aquestes jornades entorn del Dia de les Persones Consumidores, acollint des d’una exposició elaborada per alumnat de Sabadell, com tallers i activitats diverses per promoure la reflexió, de forma crítica, solidària, responsable i sostenible, sobre diferents aspectes del consum responsable.

Amb l’Institut Taulé Viñas s’han programat tallers centrats en l’àmbit del consum responsable pensats específicament per a adolescents sobre la publicitat i un altre amb el nom “Qui veu el meu perfil a internet?”, que pretenen establir debats sobre la credibilitat del que es pot trobar a internet i les xarxes socials, a l’assetjament i violència viral, entre d’altres. Aquest darrer taller també tindrà lloc en tres grups de l’Institut Narcisa Freixas durant els mesos de març i abril.

En el cas de l’Escola Immaculada Vedruna, aquest centre acollirà des del 2 fins al 9 de març l’exposició “Joguines Responsables a Sabadell” que és el resultat del treball dels alumnes de 5è i 6è de primària d’aquesta escola i de les següents: Font Rosella, Amadeu Vives, Guixot, Sant Julià, Joan Montllor i Joaquim Blume. Aquesta exposició serà itinerant per les escoles de Sabadell que ho desitgin i també circularà per altres equipaments municipals a partir de març.

A més, les escoles de la ciutat que ho desitgin, poden participar en un concurs escolar que organitza el Ministeri de Consum per promoure el consum responsable, la data límit per inscriure’s és el dia 7 de març. Més informació.

Centres cívics i biblioteques

El Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona, en coordinació amb l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, durà a terme el dia 3 de març a l’Antic Mercat de Sant Joan, una xerrada anomenada “Subministraments bàsics a la llar” sobre com entendre les factures de l’electricitat, el gas i l’aigua.

Es tracta d’una xerrada participativa i posterior col·loqui amb els assistents, amb suport audiovisual i casos pràctics. El tècnic especialista en l’àmbit del consum que durà a terme aquesta activitat tractarà que s’entengui la importància de conèixer i entendre les factures que ens arriben a casa, tot i que ens suposi un esforç i temps de dedicació.

Al Centre Cívic de Torre-romeu es podrà visitar l’exposició per conscienciar sobre el malbaratament alimentari “Som gent de profit”, de la mà de l’Agència Catalana de Residus, des del 7 fins al 25 de març, i a la Biblioteca del Nord del 25 de març a l’11 d’abril.

S’ha treballat de manera transversal amb diferents serveis de l’Ajuntament per dur a terme activitats i tallers, sobre malbaratament alimentari, tant a les escoles properes als equipaments on es portarà l’exposició com a d’altres espais de convivència del barri.

Així mateix, la Biblioteca del Nord acollirà l’exposició “Joguines Responsables a Sabadell” del 9 al 23 de març, el Centre Cívic de Can Puiggener del 23 al 30 de març, i seran els Centres Cívics de Can Deu i el de Torre-romeu qui ho facin del 30 de març i fins al 6 d’abril.

CALENDARI EXPOSICIÓ SOBRE MALBARATAMENT ALIMENTARI

CALENDARI EXPOSICIÓ “JOGUINES RESPONSABLES A SABADELL”

CALENDARI EXPOSICIÓ “DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES” (CASSA)