PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

SERVEI DE MEDIACIÓ COMUNITÀRIA

20
Gener
2020

El servei de Mediació va gestionar més de 250 casos durant el 2019, que van beneficiar un total de 7.595 persones

Amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, que se celebra demà, 21 de gener, el servei municipal presenta les dades del 2019

El servei de Mediació va gestionar més de 250 casos durant el 2019, que van beneficiar un total de 7.595 persones

El servei de Mediació ha actuat al llarg de 2019 en 251 sol·licituds d’acompanyament en la resolució de conflictes en l’àmbit de la comunitat i convivència veïnal, familiars, entitats i associacions, i treballant amb un total de 680 persones. La majoria dels casos atesos han estat conflictes veïnals, mantenint així la tònica d’anys anteriors, però també mediacions entre comunitats de veïns i, en menor mesura, casos familiars. Els acords presos al llarg de l’exercici han beneficiat 7.595 persones, comptant amb un percentatge de resolució favorable en el 85% de les ocasions. Tot i que la mitjana de dies de resolució dels casos és de 35 dies, el servei acostuma a donar resposta a les sol·licituds en un dia.

Pel que fa a les accions educatives als centres escolars per tal d’impulsar i donar suport als valors de la mediació, la línia de mediació escolar del servei ha desenvolupat 20 accions educatives adreçades a 824 persones –entre alumant i personal docent–. En aquestes activitats també s’aporten eines de gestió de conflictes als infants, adolescents, equips docents i directius. Un exemple és la Jornada d’alumnes mediadors, que va comptar aquest 2019 amb la participació de prop de 200 alumnes de diferents centres escolars de la ciutat.

Dintre de l’àmbit de la mediació educativa, el servei de Mediació de Sabadell és pioner i referent a Catalunya en la línia de les intervencions en situacions d’assetjament escolar, des d’un model integral i coordinat amb els diferents agents educatius. Al llarg de l’any passat, els professionals d’aquest servei van impartir formació del model d’intervenció en bullying de Sabadell a professionals de la mediació de més de 30 municipis a través de la Diputació de Barcelona. A la nostra ciutat, s’han fet 4 tallers en centres escolars sobre sensibilització en matèria d’assetjament escolar, amb un total de 135 participants.

Una altra de les línies que treballa el servei és la mediació reparadora. En aquest sentit, s’impulsa un model de gestió de conflictes per tal que les persones autores de danys a tercers puguin prendre consciència de l’impacte i el dany que han pogut causar i formar, així, part de la solució. Un bon exemple d’aquesta línia de treball és el projecte de mediació que durant el 2019 s’ha posat en marxa a Can Puiggener: es treballa amb una trentena de professionals i entitats del barri en la gestió de conflictes a l’espai públic i els equipaments municipals i s’elabora un protocol entre tots els actors.

infomediacio19

Mediació ciutadana des del 2006

Amb motiu de la commemoració del Dia Europeu de la Mediació, que se celebra el 21 de gener, el servei de Mediació presenta les dades corresponents a l’exercici 2019. L’Ajuntament de Sabadell va ser pioner el 2006 a oferir la mediació ciutadana com un servei públic i gratuït mitjançant el Servei de Mediació Comunitària. Des de llavors el servei ha anat evolucionant amb la societat i les seves necessitats, ja que ofereix un assessorament professional de gestió alternativa de conflictes, afavorint la cultura de pau i la cohesió social.

Des d’aquest servei es promou que la ciutadania pugui parlar, escoltar-se, actuar i interactuar d’una manera diferent: el respecte per la diversitat d’opinions, interessos i necessitats, facilitant el diàleg i la presa d’acords entre les persones.

L’any 2018, amb l’objectiu de continuar reforçant les polítiques de convivència i capacitat de transformació, millora social i benestar de la comunitat, l’Ajuntament va crear el Programa d’Intervenció Comunitària i Mediació.

La intervenció comunitària és una manera d’enfocar les polítiques d’un territori, que es basa en treballar junts per generar, conjuntament des de la comunitat, propostes de millora de la vida del barri. S’entén per comunitat el conjunt de veïns i veïnes, les entitats i associacions, els professionals que hi treballen i els serveis de proximitat, com ara les escoles, instituts, els centres sanitaris, els centres cívics, serveis socials, cossos de seguretat, etc.

Pla Estratègic d’Intervenció comunitària 2019-2029 (PEIC)

També el 2019 es va aprovar el Pla Estratègic d’Intervenció Comunitària (PEIC), una eina que pretén millorar la vida dels barris i donar resposta en col·laboració amb el veïnat, depenent de les necessitats de cada zona. El servei de Mediació treballa la intervenció comunitària amb dos enfocaments: millorar la intervenció al territori i facilitar el treball transversal dintre de l’ajuntament. En definitiva, és un pla que pretén enfortir les xarxes de relació entre les persones que viuen en un territori i l’administració, millorant-ne així l’entorn i enfortint els vincles comunitaris i de cohesió social.

Un exemple molt il·lustratiu d’aquest Pla és el projecte “Som Torre-romeu”, un projecte que ha permès realitzar 11 accions comunitàries al barri durant 2019. La participació del veïnat, que ha comptat amb uns 130 integrants, es fa progressivament més diversa i representativa de la realitat del barri (diversitat cultural i generacional). A més, també durant l’any passat va augmentar la participació de les dones i es treballa ara perquè al llarg d’aquest 2020 més persones se sumin al projecte i continuï creixent i enriquint el barri. La col·laboració entre tots els agents socials ha aconseguit generar a Torre-romeu més vincles, noves activitats i més vida al barri.

El servei de Mediació elabora accions i programes encaminats a desenvolupar la vessant preventiva de la mediació, com a instrument que promou formes d’organització i relació no basades en la confrontació, sinó en el respecte i la cooperació mútua, el diàleg, la participació i la responsabilitat compartida.

Categories Servei de Mediació Tags Pla Estratègic d'Intervenció Comunitària, Som Torre-romeu