PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

28
Gener
2020

Comencen les obres que convertiran en realitat l’Oficina d’Entitats i Voluntariat, el primer trimestre del 2021

L’Oficina presenta avui la seva versió en línia, el web de les entitats i les persones voluntàries de Sabadell

Comencen les obres que convertiran en realitat l’Oficina d’Entitats i Voluntariat, el primer trimestre del 2021

Les obres a l’edifici de l’antiga Escola Riu-sec, que acollirà la nova Oficina d’Entitats i Voluntariat, ja han començat. El nou espai estarà en disposició d’acollir els serveis de l’Oficina d’entitats i voluntariat, el servei de Participació Ciutadana i el Punt del Voluntariat, en el transcurs del primer trimestre del 2021.

La nova ubicació, a la plaça de Jean Piaget, permetrà fer en un mateix emplaçament tots els tallers, cursos i activitats que actualment es duen a terme a diferents equipaments municipals per manca d’un espai unificat. De fet, aquesta és una de les línies de treball estratègiques de l’Oficina: la formació adreçada a entitats i persones voluntàries, recollida al Pla de formació 2020. El programa d’enguany engloba més d’una vintena de cursos i s’hi pot accedir per mitjà del nou web.

Quan l’Oficina disposi de seu pròpia prestarà, a més, altres serveis presencials: acompanyaments i assessoraments en diferents matèries, entre les quals destaquen la implantació de l’administració electrònica i la tramitació dels certificats digitals, i també es posarà a disposició de les entitats una zona de cotreball (coworking), entre altres. En definitiva, pretén ser un lloc on les entitats sense ànim de lucre i els voluntaris trobin assessorament per desenvolupar la seva tasca, així com tots els recursos necessaris, i es fomenti la interrelació i la col·laboració entre les associacions.

Tal i com assenyalada la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell,

“l’Ajuntament continua fomentant el treball en xarxa i l’optimització dels recursos pel que fa a l’associacionisme, alhora que vol convertir l’Oficina d’Entitats i Voluntariat en un punt de referència on les associacions trobin suport, assessorament, informació i acompanyament en la seva gestió i en els tràmits amb l’administració”.

Eficiència energètica

L’Oficina d’Entitats i Voluntariat serà el primer edifici de consum d’energia quasi nul que executa l’Ajuntament de Sabadell, el que s’anomena nearly Zero Energy Building. Aquesta mena d’immobles tenen un nivell d’eficiència energètica molt alt i garanteixen un baix nivell de consum d’energia. De fet, la demanda energètica s’obté de fonts renovables in situ o de l’entorn proper. L’Ajuntament s’adapta així a la normativa europea, que marca que, per reduir l’efecte hivernacle, tots els edificis de nova construcció o gran rehabilitació propietat de les administracions públiques compleixin aquesta condició.

Més enllà d’això, el disseny de l’edifici ha seguit una estratègia d’anàlisi de cicle de vida, abordant aspectes més enllà de l’energia en fase d’ús, analitzant els aspectes més importants dels edificis que provoquen impactes al medi en àmbits tant diversos com l’aigua, els residus, els materials, la qualitat de l’aire, el benestar dels usuaris i la millora de l’entorn.

Nou web de l’Oficina d’Entitats i Voluntariat

El nou web de l’Oficina d’Entitats i Voluntariat de Sabadell entra en funcionament avui, i a partir d’ara serà molt més senzill trobar en un mateix lloc tota la informació necessària per a les entitats i les persones voluntàries.

De fet, la confecció d’aquesta eina és fruït de la petició de diverses entitats de la ciutat i respon a la voluntat de fomentar l’associacionisme i el voluntariat i promoure les activitats que organitzen.

En paraules de la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació

“en aquest projecte, com en tots, és clau la participació de les entitats i de les persones voluntàries per fer que sigui una eina útil per a tots i totes”.

Els continguts s’han estructurat de manera que es pot navegar molt intuïtivament i ofereix un disseny web responsiu, apte per a mòbils i tauletes.

El portal està organitzat en tres espais diferenciats:

  • En primer lloc, l’espai d’Entitats i Voluntariat,
  • al bloc d’entitats destaca la pàgina dedicada a tràmits, on s’ha fet un recull molt exhaustiu de tots els tràmits municipals que poden ser d’interès per a les entitats i la pàgina “Què haig de saber si...”, on mitjançant un seguit d’infografies s’intenten resoldre les preguntes i dubtes més freqüents en què es troben les entitats,
  • i al bloc de voluntariat es pot trobar un apartat dedicat a entrevistes i a experiències de persones voluntàries, així com la pàgina on hi ha totes les crides de voluntariat actives a la ciutat.
  • Un segon espai és concebut com a mur d’actualitat, amb destacats i notícies relacionades amb el teixit associatiu de la ciutat i amb el voluntariat.
  • I el tercer espai conté alhora dos mòduls: el Portal d’Entitats, on trobem un directori d’entitats de la ciutat, l’agenda d’activitats que les associacions organitzen a la ciutat i un tauler d’anuncis, que servirà d’espai d’intercanvi de materials, objectes i recursos entre entitats; i al segon mòdul trobem tots els cursos i tallers que conformen el Pla de Formació per a entitats i persones voluntàries 2020.

El resultat del treball de les entitats

Fa aproximadament un any es va començar a treballar en aquest nou projecte: es va dur a terme un procés participatiu per definir els continguts, es van fer diverses reunions i es van concretar les principals necessitats manifestades per les entitats. Després de mesos de treball, el passat dimecres 15 de gener es va tancar el procés i es va presentar el web a les entitats.

Aquesta nova eina vol donar visibilitat a les entitats i als voluntaris i voluntàries de la ciutat i a la tasca que desenvolupen i, al mateix temps, vol oferir un espai de consulta on hi trobin tota la informació i recursos que puguin necessitar per al desenvolupament de la seva tasca diària.

Categories Entitats, Voluntariat, Participació ciutadana Tags Oficina d'Entitats