PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

16
Gener
2020

Generalitat, Ajuntament de Sabadell i veïns dels Merinals signen l’acord per encarregar un estudi que revisi els 170 habitatges amb patologies estructurals

L’estudi determinarà si els pisos es poden rehabilitar o cal enderrocar-los. Amb aquest conveni s’atendrà la reivindicació dels veïns d’aquests habitatges, que van quedar fora de la remodelació feta al barri

Generalitat, Ajuntament de Sabadell i veïns dels Merinals signen l’acord per encarregar un estudi que revisi els 170 habitatges amb patologies estructurals

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra; la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu; l’alcaldessa de SabadellMarta Farrés, i el president de l’Associació de Veïns d’Arraona Merinals, Francisco Garcia, han signat avui un conveni pel qual acorden determinar l’estat dels 170 habitatges que formen part dels blocs 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 57 del polígon Merinals de Sabadell. 

A la signatura de l’acord hi han assistit també el representant de la Comissió d’Afectats, Jaume Garcia; el regidor d’Habitatge i del Districte 5 de Sabadell, Eloi Cortés; representants de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, i veïns i veïnes del barri.

L’acord comportarà l’encàrrec al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) d’un informe independent que ha de constatar l’estat actual dels edificis, dilucidar l’origen dels danys i determinar si els habitatges es poden rehabilitar o cal enderrocar-los, així com una estimació del cost econòmic de les actuacions proposades.

Tal com ha explicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés,

“portàvem dos anys sense haver arribat a un acord. Davant d’això, una de les primeres coses que vam fer com a nou govern municipal és posar-nos a treballar per assolir-lo. Ens mereixem barris dignes.”

Així mateix, ha volgut agrair a les diferents parts haver fet possible el conveni:

“Hem aconseguit aquest acord gràcies als veïns i veïnes, a la Generalitat, als tècnics i tècniques municipals i a la regidora Lourdes Ciuró per les gestions que va realitzar”.

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha comentat que

“avui venim a signar aquest conveni per fer front a aquest procés on hem d’actuar de forma immediata i que ens ha de portar en breu a accions molt concretes”.

Per la seva part, el president de l’Associació de Veïns d’Arraona Merinals, Francisco Garcia ha expressat que

“l’acte d’avui és un pas més per arribar a tenir un habitatge digne per les 170 famílies que ho necessiten”.

Compromisos de les parts

El text de l’acord inclou, entre altres elements, el compromís de les tres parts d’acceptar i respectar els resultats de l’informe, així com garantir la imparcialitat de l’equip tècnic que elabori el document. A més, l’equip tècnic que durà a terme l’estudi haurà d’incloure un especialista en aluminosi i patologies estructurals; un especialista en càlcul d’estructures i un altre expert en patologies de la construcció.

Així mateix, el conveni comporta el compromís de constituir una taula que, un cop coneguts els resultats de l’informe, abordi les fórmules per al finançament de les actuacions que se’n derivin.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, amb els criteris definits per l’acord, encarregarà la realització de l’informe, el cost del qual serà assumit a parts iguals per l’Agència i l’Ajuntament de Sabadell.

Amb el conveni signat avui s’atendrà la reivindicació dels residents d’aquests 170 habitatges, que van quedar fora de la remodelació que es va dur a terme al barri. L’acord també preveu la creació d’una comissió de seguiment formada per dos representants de cadascuna de les parts (Generalitat, Ajuntament i Associació de Veïns), que vetllarà pel compliment dels objectius i compromisos adquirits. La constitució formal d’aquesta comissió s’ha produït just després de la signatura del conveni, amb la voluntat de començar els seus treballs de manera immediata.

La remodelació del barri d’Arraona

L’any 1992, Adigsa (ara, Agència de l’Habitatge de Catalunya) va fer un estudi del barri dels Merinals de Sabadell, que va desembocar en un Pla de remodelació que ha comportat l’enderroc i substitució de 592 habitatges amb greus patologies estructurals. Aquest Pla es va consensuar amb l’Ajuntament de Sabadell i l’Associació de Veïns del barri.

Els 170 habitatges que ara signen conveni no es van incloure en aquest Pla perquè l’estudi fet l’any 1994 els va excloure. Aquell estudi va considerar que amb una conservació i rehabilitació adequada n’hi havia prou, ja que aleshores no tenien problemes estructurals greus que n’amenacessin la seguretat i l’estabilitat i no calia, per tant, la seva substitució.

L’any 2018, els veïns dels 170 pisos van iniciar converses amb l’Ajuntament de Sabadell i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per demanar el mateix tracte que els veïns inclosos en el Pla de remodelació i arribar a una solució adequada.

Davant la finalització sense acord del procés de mediació iniciat, el juliol de 2019 l’Ajuntament i la Generalitat van acordar encarregar un informe tècnic independent que determinés l’estat real dels habitatges. El mes de novembre, les administracions i els veïns van consensuar el text que avui s’ha signat.

Categories Districtes, Habitatge, Participació ciutadana, Urbanisme i Habitatge Tags Agència de l’Habitatge de Catalunya, Arraona-Merinals, districte 5, Merinals