PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
COOPERACIÓ

Del 29 de setembre al 16 d’octubre - Exposició fotogràfica “Empoderades. Dones del Comerç Just”

2023 09 29 cartellExpoEmpoderades

Entre el 29 de setembre i el 16 d’octubre Sabadell acollirà l'exposició fotogràfica “Empoderades. Dones del Comerç Just”. La mostra inclou fotografies i testimoniatges de treballadores de cooperatives que es dediquen a la producció de cafè a Nicaragua, de roba i productes tèxtils a l'Índia i d'oli d'argània al Marroc. En ella es dona a conèixer com afavorir l'ocupació de les dones, comptar amb ingressos dignes, estables i igualitaris, i fomentar la seva participació social consoliden la seva independència econòmica i apoderament personal. A més, contribueix a trencar amb els rols de gènere i a l'avanç en la necessària igualtat de gènere.

La mostra explica com el Comerç Just afavoreix l'apoderament de les dones i la igualtat de gènere. “Ja no soc la dona que estava a casa cuidant de la família. M'han obert una porta perquè jo mateixa pugui tirar endavant”, diu des de la seva finca de cafè l'agricultora nicaragüenca Johana Montenegro. Des del Marroc, Amina Ait Taleb, presidenta d'una de les cooperatives productores d'oli d'argània, explica: “Hem aconseguit trencar el mite que una dona per si sola no té els mitjans per a tirar endavant amb èxit”. A l'Índia, des del taller de confecció de la seva cooperativa, Guddiva Yadav compte: “Soc la primera dona de la meva família que treballa, em sento orgullosa d'això i a més soc un exemple per a la generació més jove.”

El Comerç Just va néixer en els anys 60 sota la reivindicació de “Trade, not aid / Comerç, no ajuda” amb la finalitat de combatre la pobresa i desigualtats globals. Avui és un sistema comercial consolidat que compta amb institucions reguladores, organismes de certificació, més de 2000 organitzacions productores en més de 75 països, 500 organitzacions distribuïdores i més de 4000 botigues especialitzades. Més informació a www.comerciojusto.org

A Sabadell, cada any es fan diferents activitats per sensibilitzar i fomentar el consum de productes de comerç just. Al maig, amb el Dia Mundial del Comerç Just i les Finances Ètiques i a l’octubre, durant el Mescla’t, les entitats del Consell de Cooperació (a través de la Comissió d’Educació per a la Ciutadania Global, i l’Ajuntament fan diferents propostes adreçades a públics diversos per conscienciar sobre els beneficis del comerç just com una alternativa de consum respectuosa amb els drets humans i ambientals. Fruit d’aquesta Comissió es va realitzar la guia virtual de comerç just, on es s’indiquen alguns establiments on poder comprar aquest tipus de productes a la ciutat. El document es pot descarregar lliurement a través de la web de comerç just municipal

L'exposició ha estat realitzada LaCoordi, Coordinadora Catalana de Comerç Just y la Coordinadora Estatal de Comercio Justo con financiación, l’Agència Catalana de Cooperació, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. L'entrada és lliure i es podrà visitar en els horaris d’obertura del mercat.

El divendres 29 de setembre a les 17h la Regidora de Drets Civils i Joventut, Sílvia Garcia, inaugurarà la mostra al Mercat de la Creu Alta.