PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

BIODIVERSITAT

 

La tortuga de Florida

Des de l’any 2018 es té constància de la presència de dos espècies de tortugues al riu Ripoll, la tortuga autòctona de rierol (Mauremys leprosa) i la tortuga de florida no autòctona (Trachemys scripta).Des de l’any 2018 es té constància de la presència de dos espècies de tortugues al riu Ripoll, la tortuga autòctona de rierol (Mauremys leprosa) i la tortuga de florida no autòctona (Trachemys scripta).

La tortuga de rierol, s’ha localitzat, en concret, a les basses del tractament terciari de Sant Vicenç de Jonqueres, espècie classificada com a vulnerable per la “Union Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN)”.

La tortuga de florida és un animal exòtic amb caràcter invasor que competeix directament amb les tortugues autòctones, ocupant un mateix nínxol, competint per l’aliment i depredant els ous i els individus joves, provocant el desplaçament i desaparició de la tortuga autòctona. Introduïda com a animal domèstic, de companyia sovint es alliberada al medi natural per particulars, amb el conseqüent impacte negatiu.

Des de l’any 2019, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura de Catalunya (ADENC) realitza en les basses del tractament terciari de Sant Vicenç de Jonqueres el seguiment de la població de la tortuga de rierol i la retirada de tortugues exòtiques al riu Ripoll, capturant els exemplars exòtics i traslladant-los al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa i al CRARC (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya).

Els resultats obtinguts durant aquests anys es recullen en els informes de seguiment de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) a la bassa del terciari, al riu Ripoll. En aquest, s’expliquen els objectius, la metodologia i els resultats de l’estudi.

Per a més informació:
Grup d'estudi de les tortugues de l'ADENC

Si tens a casa una tortuga exòtica i no te'n pots fer responsable, no l’abandonis! Alliberant-los causen impactes negatius irreversibles al medi natural. Pots trucar al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, ells et diran què fer (tel. 93 561 70 00)

Per a més informació:
Generalitat de Catalunya, informació Tortuga de Florida

Biodiversitat - Notícies