PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
IGUALTAT i LGBTI+

 

La commemoració del Dia contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia i del Dia de l’Orgull LGTBI posa l’accent en els reptes de les famílies davant la diversitat sexual i de gènere

lgtbi18 cartell

 

La bandera irisada lluirà a l’Ajuntament del 17 de maig al 28 de juny i per primer cop es penjarà també la bandera trans

La commemoració del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia, que es celebra arreu el 17 de maig, i del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el 28 de juny, comptarà un any més a Sabadell amb tot un programa d’actes per promoure la igualtat i la dignitat de les persones, tot evitant discriminacions i violències i defensant la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. Aquest 2018, el programa manté l’eslògan “Ventilem armaris. Sabadell amb els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersex” i vol destacar especialment els reptes de les famílies i la importància de la seva tasca d’acompanyament en la construcció d’identitats i gèneres cada cop més lliures.

Les activitats, que es desenvoluparan al llarg de sis setmanes entre maig i juny, seran variades i aniran des de conferències fins a un cicle de cinema documental, passant per sessions de contes per a públic familiar, jornades de formació i sensibilització, activitats per a joves i una jornada de portes obertes al Servei d’Informació, Atenció i Acompanyament LGTBI, que s’ha obert aquest mateix any. Tot plegat organitzat per l’Ajuntament i les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBTI, comptant amb diferents col·laboracions.

Entre les accions, i tal com va acordar la Junta de Portaveus de l’Ajuntament el 23 d’abril, la bandera irisada es mantindrà al balcó de l’edifici consistorial del 17 de maig fins al 28 de juny i, per primer cop, es penjarà també la bandera trans. Així mateix la commemoració s’acompanyarà d’una campanya a les torretes de publicitat (mupis) de la ciutat, amb la imatge i l’eslògan del programa “Ventilem armaris”, per tal de conscienciar sobre la vulneració i la discriminació que pateix el col·lectiu LGTBI com també per promoure el respecte a la lliure expressió sexual i de gènere en tots els àmbits, avançant per consolidar Sabadell com a ciutat lliure de sexismes.

Cal recordar, en aquest sentit, que Sabadell forma part de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, formada actualment per 37 ciutats i poblacions que han assolit el compromís de treballar pel respecte a la pluralitat, la igualtat i la lluita contra la lgtbifòbia.

Actes centrals

Tant el 17 de maig com el 28 de juny es portaran a terme actes d’especial significació, el primer sota el nom de “Sabadell contra la LGTBIfòbia” i el segon com a “Acte central del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI”. El 17 de maig, la commemoració començarà a les 5 de la tarda al passeig de la Plaça Major amb la pintada d’un banc contra la transfòbia. Tot seguit, a la plaça del Dr. Robert, es llegirà un text (manifest?) i hi haurà enlairada de globus. El 28 de juny, a les 18.30h, una manifestació sortirà des del passeig de la plaça Major en direcció a la plaça de la Creu Alta, on cap a les 19h, es portarà a terme una acció creativa i la lectura del manifest.

Jornada de portes obertes i jornades de formació i sensibilització

Per al 6 de juny s’ha previst una jornada de portes obertes al Servei d’Informació, Atenció i Acompanyament LGTBI<https://web.sabadell.cat/images/NOTICIES/Documents/proglgtbi.pdf>, ubicat al carrer de Vidal i que ofereix assessorament i suport en relació a la diversitat afectivo sexual i de gènere. Dins la jornada, hi haurà una sessió adreçada a professionals i una altra d’oberta al públic en general. Així mateix, el 12 i 14 de juny, el Casal Pere Quart acollirà la formació “Drets LGTBI i Cooperació” . Tant en el cas de la jornada de portes obertes com en aquestes sessions de formació, cal inscripció prèvia (tel. 93724 61 68 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.;mailto:Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.;)

Unes setmanes abans, el 17 i 18 de maig, al mateix Casal Pere Quart es celebraran les Jornades “Stop Persecució”. Moviments forçats i dret d’asil per raó LGTBIQ+”. Aquesta activitat forma part del projecte Ca l’Enredus:

https://decidim.sabadell.cat/processes/construintsbd/f/43/proposals/28 d’Actuavallès i es desenvolupa en el marc del Construint Ciutat. L’entrada a les jornades és lliure.

Diversitat de propostes

El programa també comptarà amb activitats especialment adreçades a públic familiar com les maratons de contes contra l’homofòbia que el 17 de maig i el 12 de juny es celebraran a les biblioteques Vapor Badia i del Sud respectivament.

Pel que fa a les accions específicament adreçades al col·lectiu juvenil, del 14 al 27 de juny es portarà a terme l’activitat “Pintem contra la LGTBIfòbia” a diferents Espais Joves i el 21 de maig, l’Institut Ribot i Serra organitza una xerrada sobre diversitat sexual i de gènere per a l’alumnat del cicle d’Integració Social del centre.

Encara dins les conferències, el 5 de juny el Museu d’Història acollirà la xerrada “El col·lectiu LGTBI als camps nazis” a càrrec de David Serrano Blanquer i el 18 de juny, Cristina Garaizabal pronunciarà la conferència “Diversitat sexual i de gènere en les famílies”.

També al programa hi haurà un acte de reconeixement a la figura de Patricio Peñalver, qui va ser el primer home en declarar públicament la seva homosexualitat a la nostra ciutat..  Serà el 8 de juny a l’espai situat entre el carrer de Moianès i el carrer del Penedès, en un acte organitzat per l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac.

Així mateix la commemoració preveu tres sessions dins un cicle de cinema documental per sensibilitzar sobre diferents qüestions relacionades amb la diversitat sexual i de gènere.