PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

 

31
Desembre
2018

El projecte P.A.R.C. guanya el concurs urbanístic del parc del Nord

L’equip professional guanyador haurà de redactar el projecte de la primera fase per valor d’1,7 M d’euros

El projecte P.A.R.C. guanya el concurs urbanístic del parc del Nord

El projecte P.A.R.C. (Previous At­mospheres Recovery Chapters), és a dir, Capítols per a la Recuperació d’Atmosferes Prèvies (C.R.A.P.), és el projecte guanyador d’entre els sis projectes finalistes del concurs de projectes per a la transformació i recuperació del parc del Nord que l’Ajuntament ha dut a terme per elaborar les bases del projecte del parc i els espais lliures de la zona septentrional de Saba­dell. La proposta és la presentada per l’equip professional format per Adrià Escolano Ferrer i Inlandsis Mar & Boris SARL d’Architecture et Paysage, que formaran una Unió Temporal d’Empreses.

El projecte guanyador ha estat escollit per un jurat format, a més dels representants municipals –tècnics i polítics–, per professionals especialistes en la matèria, entre els quals representants del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), a més de dos delegats dels veïns.

En la valoració de les diferents propostes, el jurat ha valorat molt positivament, de la proposta guanyadora, que està basada en el reconeixement del canvi en el temps del corredor verd i el procés d’erosió que ha patit el torrent del Capellà i la idea de recuperació de l’equilibri entre la ciutat i el to­rrent, en què destaquen els elements naturals i la creació d’espais urbans lligats a la ciutat.

A més, aposta per una mobilitat sostenible, amb la construcció una xarxa de carrils bici, una xarxa de camins de vianants, així com la connexió del parc amb el barri de Can Puiggener, tot reduint i desplaçant la rotonda de la carretera de Prats de Lluçanès.

Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, ha mostrat així satisfacció

per posar fil a l’agulla a un projecte de ciutat, estratègic, que no només té escala municipal, sinó metropolitana. Estem recuperant un gran espai per a l’ús públic de la ciutadania del nord de la ciutat, però també de tota la ciutat i de la comarca

A més, Fernàndez, ha afegit que

tornem a la natura també un connector ecològic de primer ordre que uneix el bosc de Can Deu amb el riu Ripoll per Can Puiggener, cosa que afavorirà sensiblement la biodiversitat. Com la recuperació de la plaça d’Espanya, el parc del Nord és un acte de reparació i de justícia cap a la ciutat. Una vella reivindicació ciutadana que hem volgut atendre de manera convençuda perquè el parc expressa els valors que vol promoure el Govern municipal: cohesió social, dignitat, espai públic de qualitat i sostenibilitat

L’adjudicació dels treballs ha estat per un import de 109.470,00 €, que comprèn tant la redacció del projecte executiu de la fase 1 (76.629,00 €) com la direcció d’obres de la fase 1 (32.841,00 €).

El Govern municipal ha destinat prop de 2,5 M d’euros a l’àmbit del parc urbà: 91.000 € per a l’arranjament d’uns camins al parc del Nord, ja en execució; 400.000 € a la transformació i dignificació de la plaça de Navacerrada (en tràmit de licitació) i els prop de 130.000 € a aquest concurs per a la redacció del projecte executiu de la primera fase. Les actuacions d’aquesta primera fase compten amb prop de l’1.8 M d’euros restant.

El concurs del parc del Nord

Cal recordar que els criteris temàtics a puntuar les 6 propostes finalistes eren: l’estructura integral del parc del Nord, la connectivitat entre barris i el tractament de cornises del Ripoll; la infraestructura verda i paisatge: biodiversitat i fauna; l’aigua, permeabilitat i sostenibilitat; la mobilitat sostenible; el programa funcional: usos i equipaments, i el disseny i tipus de materials del mobiliari i dels espais pavimentats.

Al concurs s’hi van presentar 33 participants, 2 dels quals van quedar exclosos. I el jurat n’havia seleccionat 3 en la modalitat A –referida a una idea conceptual per al parc– i 3 per a la modalitat B –que havia de presentar experiència en una actuació similar i un equip de treball en actuacions semblants.

El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, mostra la satisfacció pel fet que

la qualitat de les propostes finalistes ha estat molt alta. Encara més, la proposta guanyadora marca un full de ruta de com ha de ser tot el parc a mida de les disponibilitat pressupostària de cada moment

Categories Districtes, Espai públic , Participació ciutadana, Urbanisme i Habitatge Tags districte 3, espai públic, Parc del Nord, urbanisme