Pla d'Acció Millora Qualitat Aire Sabadell
L'Ajuntament de Sabadell ha elaborat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, el seu Pla d'Acció per la Millora de la Qualitat de l'Aire (2017-2022), aprovat pel ple municipal el 29 de juny de 2017.
La col·laboració entre quatre institucions – l’Ajuntament, l’Agència d’Ecologia Urbana, Diputació de Barcelona i l’ISGlobal – ha permès elaborar una diagnosi per al PAMQA 2017-2022 amb un nivell de detall molt important, gràcies a la recol·lecció d’informació de més de 160 punts de la ciutat. Aquestes dades han estat facilitades per l’ISGlobal i han permès tenir una de les diagnosi d’aquest tipus de Pla més acurada de la regió metropolitana.
El Pla té un pressupost associat de 20 milions d’euros i un període d’implantació fins al 2022. Proposa un total de 36 accions amb mesures destinades a reduir les emissions dels vehicles i a augmentar la utilització del transport públic i col·lectiu. També es preveu incrementar el nombre de desplaçaments a peu o amb bicicleta i reduir les emissions derivades de la distribució de mercaderies, entre altres. Més de la meitat de les mesures estan relacionades amb el sector de la mobilitat i s’inclouran en l'elaboració del Pla de Mobilitat Urbana de Sabadell.
Descarrega't el Pla Local aquí. Part 1. Part 2.
Entre les mesures més destacades hi ha la inversió de 7,3 milions d'euros en la transformació de places i carrers per incrementar zones de vianants, desplaçaments amb bicicleta, noves àrees d'estada i zones verdes. Així mateix, es reconeixerà dina la ciutat la primera Zona de Baixes Emissions o Zona Urbana d'Atmosfera Protegida, i la implantació de camins escolars fins a 20 centres educatius. Es preveu l'adquisició de 27 autobusos híbrids fins al 2021, per valor de 7 milions d'euros.
PROCÉS DE PARTICIPACIÓ OBERTA PER L'ELABORACIÓ DEL NOU PLA QUALITAT AIRE SABADELL 2030.
L’Ajuntament de Sabadell va iniciar al maig de 2024 el procés per renovar el Pla d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, que definirà la planificació estratègica en aquest àmbit fins al 2030. Per tal d’obrir la configuració d’aquesta nova eina a la ciutadania, s’han organitzat dues sessions de treball. Així, tothom qui vulgui podrà expressar les seves propostes, que es tindran en compte per a l’elaboració del nou document.
La primera sessió participativa va tenir lloc el 2 de juliol, i va ser dinamitzada per especialistes en la matèria. Es va presentar una diagnosi de la qualitat de l’aire i el mapa estratègic de soroll de Sabadell i a continuació es va treballar en grups per tal de generar idees i propostes de millora.
El 3 d’octubre es planifica una segona sessió de treball per tal de fer retorn sobre les aportacions rebudes i presentació de la proposta de pla d’acció; fer una dinàmica de grups per prioritzar i seleccionar les accions i establir el full de ruta per l’elaboració final i aprovació del pla d’acció.
Les trobades estan obertes a tota la ciutadania i s’hi pot participar sense inscripció prèvia.
L’objectiu és definir el full de ruta municipal per a un aire més net i amb menys soroll, fent la transició cap a una ciutat cada cop més verda i amb més qualitat de vida.
La renovació del Pla d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Per a la part de soroll, es compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, experts en acústica ambiental.