PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

QUALITAT DE L'AIRE

Com Respira Sabadell – CleanAirSchool

La ciutat de Sabadell participa del projecte europeu basat en la Ciència Ciutadana CleanAir@School (Com Respira Sabadell?).

L'any 2019 i de forma pionera es va executar a 11 països de la Unió Europea i un total de 500 escoles de primària, amb l'objectiu d'avaluar la qualitat de l'aire a entorns escolars.

El projecte s'ha replicat en diverses fases a escala local, implicant un total de 24 escoles de primària i més de 1.500 alumnes, cobrint la pràctica totalitat del municipi.

A la nostra ciutat, setze centres de primària han avaluat la contaminació atmosfèrica a l’entorn del centre educatiu, centres adherits a l'Agenda 21 Escolar Plus de Sabadell, en dues fases. El projecte ha estat coordinat per l’Agència Europea del Medi Ambient i amb el suport del Ministeri de Transició Ecològica. El projecte ha comptat amb l'assessoria científica de 4sfera, i la col·laboració de Fundesplai. 
 
Tubs cleanairS’han instal·lat un total de 360 punts de mesura (tubs de captació passius) dels nivells de NO2 a la ciutat, que han estat decidits pel mateix centre educatiu, amb la participació tant d’alumnes, mestres i famílies.
  Aquesta “mapificació” de la qualitat de l’aire a escala de carrer, del parc on juguen els infants o a la porta del centre, pretén sensibilitzar de forma efectiva la població, identificar canvis d’hàbits per gaudir d’aire més net així com potenciar altres accions en curs com ara els camins escolars.
 
Cada escola ha instal·lat una quinzena de medidors, un dels quals ha de ser a l’entrada principal, però també n’hi haurà un altre al pati, un a l’interior d’una classe, mentre que la resta estaran repartits al voltant de l’escola (vies principals, zones de vianants, parcs, etc.).  S'ha mesurat la qualitat de l’aire en dos períodes de tres setmanes, durant els mesos d’octubre i novembre. L'any 2020, es van celebrar les I Olimpíades de l'Aire, una jornada d'aprenentatge lúdic i intercanvi d'idees, debat i reflexió entre els 200 alumnes participants i el professorat.

 Resultats del projecte:

Informe resultats 2020 avaluació NO2 entorns escolars a 8 centres educatius Sabadell

Informe resultats 2021 d'avaluació NO2 a entorns escolars a 8 centres educatius Sabadell: part 1 i part 2

Informe de resultats 2022 d'avaluació NO2 a entorns escolars a 8 centres educatius Sabadell

Materials elaborats pels centres educatius:

Resultats Com Respira Sabadell 2022 - dossier elaborat pels centres participants (Genial·ly)

Resultats Com Respira Sabadell 2021 - dossier elaborat pels centres participants (Genial·ly).

 

Resultats en format gràfic:

Mapa total mesures NO2 de Sabadell [360 punts]

Mapa de mesures NO2 CleanAir 2020. [120 punts]

Mapa de mesures NO2 CleanAir 2021.  [120 punts]

Mapa de mesures NO2 CleanAir 2020 i 2021. [240 punts]

Mapa mesures NO2 a càrrec Ajuntament (2018). [60 punts]

Mapa col·laboratiu dels nivells de NO2.

Mapa cleanair mans

I Com Respira la premsa sobre nosaltres?

Sostenible.cat; Diari de Sabadell; isabadell.cat; Sabadell.cat.