CA EN ES
 
           

EDUCACIÓ AMBIENTAL

Educació per la Sostenibilitat formal (0 a 18 anys)

 

En el marc de l’educació formal, i pel període d’escolarització de 0 a 18 anys (que inclou l’Educació Infantil, l’Educació Primària, l’Educació Secundària, Batxillerat i cicles formatius i escoles d’adults), s’estructuren accions d’educació per la sostenibilitat al voltant de diversos programes:

Agenda 21 Escolar (Plus) - projecte d’ambientalització de centres educatius.

L'Agenda 21 Escolar de Sabadell és un programa que fomenta les pràctiques participatives als centres educatius des del punt de vista de la sostenibilitat, que s'emmarca en l'Agenda 21 Local de Sabadell . Introdueix projectes i/o iniciatives de sostenibilitat als centres educatius mitjançant l'educació en l'acció, i reforça els vincles entre la ciutat i l'escola.

Des del curs 2003-2004 han participat +70 centres que han desenvolupat més de dos-cents cinquanta projectes sobre jardineria, hort ecològic, eficiència energètica, estalvi d'aigua, prevenció i gestió de residus i altres.

L'Agenda 21 Escolar Sabadell és membre fundadora de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) amb la Generalitat de Catalunya i 15 ajuntaments catalans que desenvolupen programes municipals d'educació per a la sostenibilitat per més de 1.150 centres educatius.

Al 2016 s’actualitza el programa sota el paraigües d’una nova metodologia de treball (Agenda 21 Escolar Plus) per la homogeneïtzació i impuls del comportament ambiental dels centres, que reben un suport anual tècnic i pedagògic per treballar diferents vectors temàtics: aigua, energia, recollida selectiva de residus, qualitat de l’aire (CleanAir@School) i/o impuls de disciplines científiques en clau de gènere (Dones i Ciència), així com noves iniciatives de ciència ciutadana, com ara Sons de Sabadell.

S’ha planificat la participació en grups de 8 centres durant els cursos 2016/2017 a 2021/2022 fins aglutinar els 38 centres de primària de la ciutat. Podeu accedir al bloc del programa aquí - Bloc Agenda 21 Escolar Plus de Sabadell.

 

SABADELL 2040: REDACTEM LES NOTÍCIES DEL FUTUR.

Hem reconvertit més de 100 alumnes d'entre 11 i 12 anys de la ciutat en reporters del futur de la ciutat. Els situem en 2040, com serà la ciutat del futur? 

Són periodistes en actiu i relaten la notícia més destacada de l'any a Sabadell. Han triat un tema, han donat resposta a les 5W, han construït el text de la notícia i l'han acompanyada d'una imatge generada amb eines d'intel·ligència artificial, fent servir l'eina Dall-E2. Passeu a descobrir com serà el futur de la ciutat a través dels ulls del jovent sabadellenc! Diari de Sabadell 2040: les notícies del futur.

 

DONES I CIÈNCIA.

Més de 2.000 alumnes d’escoles de primària han treballat amb diferents activitats la visibilització de la dona en el camp de les ciències i la tecnologia, amb l’objectiu de trencar estereotips, prejudicis i fomentar la participació de les dones en aquest camp del coneixement.

Les accions s’han fet en el marc del context de la celebració de l’11 de febrer, del Dia Internacional de la Dona i la Ciència.

Els nens i nenes han treballat diferents activitats STEM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria I Matemàtiques), relacionades amb el paper de les dones a la ciència i els desequilibris existents en relació amb els homes: quantitat de dones a carreres tecnològiques, premis Nobel masculins i femenins, bretxa salarial a les professions tècniques o inferioritat numèrica en el camp de la investigació. Després d’una formació de quatre sessions, els referents STEM de cada centre han treballat com les noies han de trencar barreres en la seva carrera científica, com integrar la didàctica de les ciències al món de les aules, així com fomentar el pensament crític de l’alumnat i millorar la percepció social de la ciència.

Els resultats del treball de cada centre s’han configurat en un treball multicentre: l’any 2021 es construeix un eix cronològic: Científiques, un recorregut històric pel paper de la dona en la ciència.

Per l’any 2022, es construeix un calendari anual amb biografies de referents destacades femenines del món de la ciència.

CIUTAT I ESCOLA.

En el marc del programa de Ciutat i Escola de la ciutat, s’ofereixen desenes d’activitats de caire ambiental i/o impuls de la sostenibilitat per diversos cicles formatius.

Les activitats presenten una fitxa individualitzada i estan agrupades en els següents blocs:

Aigua  | Energia | Medi natural  | Medi rural  |Medi urbà | Mobilitat |Residus

SERVEI COMUNITARI.

El Servei Comunitari planteja accions educatives per desenvolupar la competència social i ciutadana, que tenen com a finalitat l’experimentació, el protagonisme d’accions de compromís cívic, aprenentatge en l’exercici actiu de la ciutadania i posada en joc dels seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. S’adreça a l’alumnat de 3r o 4t d’ESO.

En clau ambiental, a Sabadell s’ofereix un catàleg de propostes ja programades per tal que docents i alumnat gaudeixin d’activitats d’aprenentatge vinculades a la defensa de l’entorn i la sostenibilitat:

Joves x Clima [+]

Com respira Sabadell? [+]

El bosc és viu! Seguiment de la recuperació del Bosc de Can Deu [+]

El Projecte Rius: conèixer, compartir i conservar els ecosistemes fluvials [+]

Els ulls del Rodal [+]

Factor Blau: aprenem, reflexionem i sensibilitzem sobre l’aigua! [+]

Let's Clean Up Europe! al Ripoll [+]

Mou-te en bus [+]

JOGUINES RESPONSABLES

Us convidem a treballar amb els infants una de les propostes de consum conscient més fàcil i eficient: un mercat d’intercanvi de joguines (projecte complert).

 Actualment i, en especial, en dates assenyalades, el consum de jocs i joguines esdevé insostenible: tenir moltes joguines i de poca qualitat, joguines que venen de l’altra punta del món, joguines que es llencen amb pocs usos, impossibles de reciclar per la barreja de materials, entre d’altres. Afortunadament, existeixen moltes alternatives de consum que ens permeten accedir a les joguines d’una manera més conscient i responsable i, en aquesta ocasió, us convidem a organitzar una de les propostes més divertides i interessants: l’intercanvi. 

A continuació us deixem una INFOGRAFIA amb els principals aspectes a tenir en compte per tal d’organitzar un mercat de joguines al teu centre!