PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

GENT GRAN

 

28
Maig
2021

L’ajuda a la llar i psicològica, principals mancances detectades pel servei telefònic a persones grans que viuen soles

Del total de persones contactades 238 han requerit derivació als recursos assistencials

L’ajuda a la llar i psicològica, principals mancances detectades pel servei telefònic a persones grans que viuen soles

El servei de seguiment telefònic i acompanyament emocional per a persones més grans de 70 anys que viuen soles i no tenen servei de teleassistència ha fet entre gener i març un total de 4.616 trucades telefòniques. Del total 2.672 persones contactades, 238 van ser derivades als serveis assistencials necessaris.

El contacte telefònic ha permès detectar les mancances i necessitats d’aquestes persones i, quan ha estat el cas, poder derivar-les als serveis necessaris per millorar la seva qualitat de vida. Les necessitats detectades han estat (de més a a menys freqüència):

  • Assistència per la higiene de la llar
  • Assistència per les necessitats bàsiques diàries
  • Ajuda psicològica especialitzada
  • Recolzament emocional
  • Ajuda per fer la compra, cuinar i per la higiene personal

El servei es va posar en marxa al gener per fer seguiment telefònic i acompanyament emocional per a persones més grans de 70 anys que viuen soles i no tenen servei de teleassistència. Es tracta de persones que no tenen gaires vincles socials i familiars i en la situació actual de pandèmia poden quedar aïllades socialment. Aquesta acció està integrada en el pla municipal de mesures davant la COVID-19.

El servei l’ha dut a terme la Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB), integrada a la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Un grup de psicòlegs especialitzats han efectuat les trucades i el un control quinzenal de les persones identificades. 

Durant el primer estat d’alarma  del 2020 l’Ajuntament va estar realitzant trucades telefòniques a 4.600 persones grans de la ciutat que viuen soles. D’entre aquestes persones hi ha un grup d’unes 200, que han necessitat un suport emocional específic. Per prestar aquest suport es va crear un dispositiu, coordinat pel Servei de Cicles de Vida, on s’ha treballat transversalment amb professionals de diferents serveis municipals: Salut, Mediació i SIAD, entre d’altres. Un cop comprovada la utilitat del servei al llarg dels mesos, i vista la prolongació de la COVID-19 en el temps, es va fer un esforç de consolidació del servei, externalitzant-lo als professionals especialitzats de la UTCCB de la Universitat Autònoma.

L'objectiu és continuar amb el projecte, millorant aspectes detectats durant aquest primer trimestre, com ara la revisió de les dades de contacte o reduir la desconfiança d’algunes persones a atendre la trucada.

Categories coronavirus, Gent gran Tags Covid-19