PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

17
Desembre
2019

La visita als campaments de refugiats, coincidint amb el 30è aniversari de l’agermanament, reforça el lligam de Sabadell amb el poble sahrauí

Del 3 al 7 de novembre una delegació sabadellenca es va desplaçar a Tindouf amb l’objectiu de fer seguiment dels projectes als quals es dona suport i conèixer la realitat dels campaments sahrauís

La visita als campaments de refugiats, coincidint amb el 30è aniversari de l’agermanament, reforça el lligam de Sabadell amb el poble sahrauí

Els primers dies de novembre personal tècnic de l’Ajuntament de Sabadell, junt amb una delegació de 5 municipis més (Caldes de Montbui, Castelldefels, Montornès del Vallès, Sant Adrià del Besos, i Alella), es va desplaçar a Tindouf (Algèria) de la mà de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS). L’objectiu de la visita, que coincideix amb el 30è aniversari de l’agermanament amb el poble sahrauí, va ser conèixer la realitat dels campaments i, alhora, fer seguiment dels projectes que s’hi impulsen o als quals es dona suport.

Tal i com ha assenyalat aquest mati la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell,

“aquest fet reforça el lligam de Sabadell amb el seu compromís amb el poble sahrauí i d’esdevenir una ciutat més solidària i compromesa amb la lluita dels pobles que aspiren a la recerca dels seus dret, ara just que s’han complert els 30anys de l’agermanament”.

En el decurs del viatge, els participants van poder visitar el laboratori de genèrics a l’Hospital Nacional de Rabouni, la fàbrica de lleixiu, la fàbrica de sabó a Smara, el Centre de Joventut de Smara, l’Escola d’Art, la Farmàcia Central, els horts solidaris, una granja de pollastres i una piscifactoria, l’Hospital d’Smara, instal·lacions del centre UjSario, biblioteca Bubisher i la casa de Rosanna Beri, que atén infants discapacitats.

Aquesta delegació, a més, va coincidir amb la visita que va fer la comissió quirúrgica i mèdica de Sabadell i que ha tancat la seva desena expedició als camps de refugiats de Tindouf, amb 56 operacions realitzades. Aquesta comissió estava formada per 16 professionals sanitaris, la majoria treballadors del Parc Taulí i especialitzats en: pediatria, dermatologia, anestèsia, radiologia o cirurgia. Durant la primera setmana del viatge els i les professionals es van centrar en la detecció i en les visites porta a porta a través de les diferents wilayes dels camps. Durant la segona setmana es van realitzar les cirurgies menors a l’Hospital de Bol·la.

Entre les cirurgies més freqüents en aquesta expedició destaquen les realitzades per extreure pedres a la vesícula, així com hèrnies de diferent tipus i alguna operació per retirar tumors.

En aquest sentit, Anna Rodríguez Murillo, infermera de l’Hospital de Sabadell (CSPT) ha explicat que

“un dels objectius de l'equip mèdic ha estat fer ús de la laparoscòpia en les intervencions perquè la recuperació és molt més ràpida i l’estada a l’hospital més curta. La valoració ha estat molt positiva i, per tant, hem assolit el nostre objectiu d’utilitzar una tècnica menys invasiva"

Projecte socioeducatiu

D’altra banda, en el marc de l’agermanament de Sabadell amb el Sàhara, també va viatjar a la zona una comissió socioeducativa formada per joves sabadellencs que van realitzar activitats de dinamització adreçades a infants i joves relacionades especialment amb l’art i la dansa.

En aquest sentit, la delegació de personal tècnic de l’Ajuntament de Sabadell també va mantenir reunions amb els joves que, mitjançant Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC), van baixar als campaments a fer les activitats socioeducatives. D’aquesta amanera, s’ofereix l’oportunitat a joves majoritàriament de Sabadell de baixar als camps de refugiats per tal de realitzar accions socioeducatives entre els joves sahrauís.

En l’edició d’aquest any, els camps de solidaritat han comptat amb la participació de 9 joves, dels quals 5 són estudiants de l’Institut Ribot i Serra dels cicles superiors d’Animació Sociocultural i d’Integració Social i tres més ho són de l’Escola Illa de Sabadell.

En aquest sentit, Sílvia Mestras, coordinadora de la comissió sanitària als camps de refugiats sahrauís de Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC) posa en valor que

“la participació d’aquests joves no finalitza amb la seva estada als camps de refugiats. Un cop tornen a Sabadell, els joves estan compromesos a fer un retorn social a la ciutadania per mitjà de diverses accions com tallers, xerrades o formacions, entre d’altres iniciatives”.