PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

17
Juny
2022

Sabadell reivindica el Dia Mundial de les Persones Refugiades amb diverses propostes per denunciar la situació que viuen milions de persones arreu del món

El dilluns 20 de juny a la tarda, a la plaça del Doctor Robert hi haurà carpes informatives i activitats infantils

Sabadell reivindica el Dia Mundial de les Persones Refugiades amb diverses propostes per denunciar la situació que viuen milions de persones arreu del món

Un any més Sabadell commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny) amb la voluntat de visibilitzar i denunciar la situació dramàtica que viuen arreu del món milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides. El programa d’activitats s’ha treballat de forma coordinada entre l’Ajuntament de Sabadell i la Comissió d’Entitats del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

L’acte central serà el mateix dilluns 20 de juny, amb carpes informatives i diverses activitats a la plaça del Doctor Robert. El tret de sortida tindrà lloc a les 18 hores amb el conta-contes teatralitzat “La pequeña Carlota”, a càrrec d’ACNUR, una història per a tota la família sobre les persones refugiades i els conflictes inherents a la convivència. A les 19 hores es llegirà el manifest per part de la Comissió d’Entitats i a continuació començarà l’espectacle de clown “Le Voyage”, amb Jam, una mirada diferent per acostar-nos també a la situació de les persones que es veuen obligades a marxar per començar una nova vida.

Més enllà dels espectacles, a la plaça hi haurà també propostes interactives, com el joc de taula “L’1%”, que posa el focus en aquest percentatge de població massa sovint invisibilitzada, o el joc de gran format “Surt al carrer!”, on es convida el públic a fer un seguit de proves per aconseguir el seu propi permís de residència.

A banda d’aquestes activitats, a la plaça del Doctor Robert hi haurà carpes informatives de l’Ajuntament i diverses entitats. És el cas de Creu Roja, que convidarà les persones assistents a conèixer la situació de les persones que viuen en camps de refugiats mitjançant unes ulleres de realitat virtual; el Taller d’Art Cultura i Creació (TACC), que porta també l’exposició fotogràfica “El que no volem veure”, i Refugees Welcome, que promourà la cultura de benvinguda i acollida a Sabadell.

Totes les persones que ho vulguin també podran signar per donar suport a la iniciativa legislativa popular per a la regularització de les persones migrades, en el marc de la campanya Esenciales, que arriba a Sabadell de la mà d’Agermanament sense fronteres i Oxfam Intermon.

També el dilluns 20 de juny, a les 18h, es podrà seguir la xerrada en línia “Espanya és un país d’acollida? Diàleg entre refugiats d’Ucraïna i Colòmbia”, organitzada per la Xarxa Solidària Sabadell Colòmbia.

Més enllà d’aquestes propostes, aquest divendres 17 tindrà lloc la xerrada “Persones refugiades, del món a Sabadell”, a càrrec de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). Serà a les 18 hores a l’auditori de la Biblioteca Vapor Badia.

Trobareu més informació de totes les activitats al web.

Un problema global

Segons dades de l’Agència de l’ONU pels Refugiats (ACNUR), a finals del 2020 a tot el món 82,4 milions de persones es van veure obligades a fugir de casa seva com a conseqüència dels conflictes i la persecució. Entre aquestes, més de 26 milions eren refugiades (més de la meitat, menors de 18 anys) i 4 milions sol·licitants d’asil. També hi ha milions de persones apàtrides a qui se'ls ha negat una nacionalitat i accés a drets bàsics com l’educació, la salut, l’ocupació i la llibertat de moviment.

En el cas d’Espanya, en el primer semestre del 2021, 26.851 persones van sol·licitar la protecció internacional, mentre que durant tot l’any anterior (2020) la xifra va ascendir a 88.762 persones. El 2021 les principals nacionalitats dels sol·licitants van ser: Veneçuela, Colòmbia, Mali, el Marroc i Senegal, segons dades de l’associació Accem.

A Sabadell existeixen 91 places del Programa Estatal d’Acollida per a persones sol·licitants de protecció internacional, distribuïdes en diferents dispositius d’acollida gestionats per la Comissió Espanyola i Catalana d’Ajuda al Refugiat (CEAR i CCAR) i la Fundació Apip-Acam.

Segons explica la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar animal i Participació, Marta Morell,

”Sabadell sempre ha estat una ciutat compromesa amb l’acollida a les persones refugiades perquè com a societat tenim una obligació envers totes les persones que fugen de situacions que vulneren els drets humans. Som una ciutat solidària i avui ho posem de manifest”.

Sabadell, poble solidari amb ACNUR

Enguany el programa del Dia Mundial de les Persones Refugiades compta amb una activitat organitzada per ACNUR, en el marc del projecte Pueblos Solidarios con ACNUR, de la qual forma part Sabadell. Aquesta xarxa de municipis és una iniciativa del Comitè espanyol d’ACNUR per apropar la realitat de les persones refugiades arreu del territori.