PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

RESIDUS

 

FAQ Residus

Per què és important reciclar?

La Unió Europea marca uns objectius a assolir del 55% de reciclatge de residus municipals el 2025 i del 60% el 2030. A més, el preu que l’Ajuntament ha de pagar per l’entrada de residus no separats correctament al dipòsit controlat augmenta cada any, incrementant el cost total i el pressupost destinat a la gestió de residus.

El reciclatge permet recuperar i reintroduir materials al sistema productiu fet que suposa un estalvi de recursos naturals i d’energia així com una reducció de les emissions i la contaminació associada.

Si el contenidor està ple, on llenço els residus?

Porta’ls al contenidor més proper de la fracció que correspongui.

Els residus mai no es poden deixar fora dels contenidors, ja que generen impacte visual, problemes de salubritat i pudor. Alhora, en no poder discernir què hi ha dins de la bossa, probablement acabaran al contenidor de la fracció resta, sense possibilitat de reciclar-se.

Si la bossa de residus no entra per la boca dels contenidors o les bústies de recollida pneumàtica, què he de fer?

Adapta el volum de les bosses a les boques. Fes servir bosses més petites o, en el cas del cartró, plega’l més.

Els residus mai es poden deixar fora dels contenidors o de les bústies de recollida pneumàtica, ja que generen impacte visual, problemes de salubritat i pudor. Alhora, en no poder discernir què hi ha dins de la bossa, probablement acabaran al contenidor de la fracció resta, sense possibilitat de reciclar-se.

Si no tinc bosses compostables, puc fer servir altres bosses per separar les restes orgàniques?

L’ús de bosses de plàstic no compostables fa que el compost obtingut sigui de menor qualitat i que el tractament de la fracció orgànica sigui més car. Per aquest motiu, és recomanable l’ús de bosses compostables.  Es poden comprar als establiments comercials o es poden reutilitzar les bosses compostables que proporcionen alguns comerços (fruiteries, carnisseries...).

Amb tot, si no disposes de bosses compostables, pots posar la fracció orgànica dins d’una bossa de plàstic no compostable.

Com puc desfer-me de mobles i estris vells?

Si els objectes estan en bon estat, pots entregar-los a entitats socials que els puguin donar un segon ús, establiments dedicats al mercat de segona mà o intercanviar-los en mercats específics.  Si no, porta’ls als Punts Blaus o truca al telèfon gratuït 900 22 22 34, per sol·licitar el servei gratuït de recollida de l’Ajuntament, i acorda un dia i lloc on deixar els mobles.

Què en faig, de les restes de poda del jardí de casa?

Les petites quantitats i de mida petita, llença-les al contenidor d’orgànica (marró). Les restes de poda de grans dimensions i tipus llenyós les has de dur al Punt Blau.

On llenço els excrements del meu gos?

Llença'ls en el contenidor de la fracció resta (gris).

On llenço els productes cosmètics? I les restes de cabells?

Porta’ls a una deixalleria perquè són residus especials, excepte els envasos que tenen el punt verd  Punt verd Ecoembes , els quals, un cop buits, es poden llençar al contenidor d'envasos lleugers (groc). Les restes dels cabells han d’anar al contenidor de resta (gris).

Per què no puc llençar un got de vidre o el vidre d’una finestra al contenidor verd?

Perquè no es tracta d’un envàs i el contenidor verd sols admet envasos de vidre. Porta’ls al Punt Blau. Que no es puguin llençar al contenidor verd no vol dir que no es recuperin, sinó que es fa per una altra via.

Per què no puc llençar una joguina de plàstic o un penja-robes de plàstic al contenidor groc?

Al contenidor groc només es poden llençar envasos de plàstic i metàl·lics. Per tant, no s’admeten altres materials plàstics o metàl·lics que no siguin envasos. Si disposes de materials plàstics que no són envàs, com ara una joguina, una galleda o un penja-robes, porta’ls al Punt Blau. Que no es puguin llençar al contenidor groc no vol dir que no es recuperin, sinó que es fa per una altra via.

Si soc un comerç i faig servir bústies de recollida pneumàtica, tinc una obertura més grossa?

Disposes d’una clau per obrir la porta i així tenir una obertura més grossa. En el cas del cartró, plega o talla les capses a una mida adequada o porta'l al Punt Blau.

Què he de fer si soc un comerç i he perdut la clau de la boca pneumàtica?

Sol·licita-la mitjançant una comunicació a l'Ajuntament o telemàticament a la Seu Electrònica.

Si soc un comerç, què faig amb les caixes comercials de fruita i verdura, tant de fusta com de plàstic?

Com que no hi ha un servei específic de recollida, porta-les a un Punt Blau de la ciutat o retorna-les al proveïdor.

Si soc un establiment comercial i genero més de 1.000 litres de residus per dia, què he de fer?

Si generes més de 1.000 litres diaris, estàs obligat a contractar un gestor autoritzat que et faci la recollida i tractament dels residus.