TÈXTIL
Els productes tèxtils i, en particular, la roba, el calçat i alguns complements assimilables, esdevenen un dels principals residus generats per la societat actual.
Aquests productes satisfan necessitats vitals i funcionals. No obstant això, el model actual de disseny, fabricació i consum de roba (fast-fashion) ha comportat la necessitat de renovar l’armari i comprar constantment noves peces d’acord amb les últimes tendències de la moda o per la baixa qualitat que tenen. Això ha comportat un increment continuat en la generació dels residus tèxtils.
Recorda! Els contenidors de recollida selectiva (envasos lleugers, paper i cartró, vidre, residus orgànics o resta) distribuïts per la ciutat no admeten aquest tipus de residu.
L’any 2020 es van recollir 17.561 tones de residus municipals tèxtils a Catalunya, només un 10,6% del total de residus tèxtils generats.
Què es pot fer amb els productes tèxtils?
- Fes peces noves o customitza'ls.
- Repara o comparteix la roba que no fas servir amb familiars i amistats.
- Guarda’ls i porta’ls a un mercat d’intercanvi o de segona mà.
- Posa’ls en una bossa i porta’ls a les deixalleries municipals.
- Posa’ls en una bossa i diposita’ls en un dels contenidors específics destinats a la recollida de tèxtil, que pots trobar distribuïts per la ciutat. Consulta les ubicacions al mapa.
Atenció! No deixis mai la roba o el calçat fora dels contenidors. Si trobes els contenidors plens, avisa el servei de recollida, per mitjà del telèfon gratuït 900 73 01 29, i se solucionarà al més aviat possible.
On van a parar els nostres residus tèxtils?
La recollida selectiva de la roba la gestiona la Fundació Formació i Treball.
La roba recollida es destria i la que està en bon estat es destina a programes d’entrega social i a la venda, allargant la seva vida útil. La roba que no està en bon estat, però que és feta de materials reciclables, com ara el cotó, és reciclada en altres productes com a material d’aïllament o draps industrials. Finalment, el restant es porta a plantes de valorització energètica.
Per què reciclem els productes tèxtils?
La indústria tèxtil és altament consumidora de recursos, principalment aigua i energia, i un gran generador de residus i emissions.