PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

RESIDUS

 

Recomanacions

Prevenció de residus. El millor residu és el que no es produeix.

  • Ofereix productes a granel, productes locals o de proximitat, de comerç just i ecològics.
  • Evita fer servir productes embolcallats, amb safates de porexpan o recipients plastificats.
  • Ofereix productes amb envasos de gran format, per reduir els embolcalls.
  • Redueix l’ús de bosses de plàstic i afavoreix l’ús de bosses reutilitzables o compostables.
  • Afavoreix que els consumidors facin servir cistells, carretons, coixineres per al pa o bosses reutilitzables per anar a comprar.
  • Evita fer servir recipients de begudes d’un sol ús i prioritza els envasos de vidre retornables.
  • Informa els consumidors de la procedència dels productes.
  • Fes servir pissarres o cartells reutilitzables per promocionar els productes.
  • Fes servir materials reutilitzats per decorar els aparadors i promocionar productes.
  • Redueix el malbaratament alimentari:
    • Controla les dates de caducitat i la reposició dels productes frescos.
    • Redueix el preu i senyalitza els productes quan s’acosti la data de caducitat.
    • Dona els aliments sobrants, abans que es malmetin, a entitats socials.
  • Fes servir el paper per les dues cares.
  • Adquireix productes de neteja que no siguin agressius amb el medi ambient.
  • Determina les necessitats reals de compra, abans de fer una comanda.
  • Considera els proveïdors que facin servir el mínim embalatge per als seus productes o que permeten la devolució dels seus envasos o embalatges a fi de reutilitzar-los.
  • Tria proveïdors que disposin de productes reciclats, reciclables, biodegradables o ecològics.

Separació en origen i reciclatge de residus

  • Disposa, a l’establiment, de l’espai i dels elements necessaris per a separar correctament els residus: cubells o bujols per a cada fracció de residus. 
  • Considera quina és la ubicació idònia dins de l’establiment per a cada cubell. 
  • Informa i consciencia tots els treballadors de l’establiment de la importància de separar correctament els residus (paper i cartró, envasos lleugers, vidre, matèria orgànica, resta, oli de cuina, residus especials) i llençar-los al contenidor o la bústia pneumàtica corresponent. 
  • Duu els residus que no disposen de recollida pròpia (caixes comercials de fusta o plàstic, porexpan de grans dimensions, piles, bombetes i fluorescents, cartutxos de tinta i tòners, equips electrònics fora d’ús, envasos buits de pintures, dissolvents, oli...) als Punts Blaus o, si escau, retorna'ls al proveïdor.
  • No deixis residus al costat dels contenidors o abandonats a la via pública. 

Recursos de consulta: