OLI DE CUINA
L’oli de cuina és un residu altament contaminant per a la natura, sobretot per al medi ambient aquàtic. No es pot llençar per l’aigüera ni pel vàter, ja que provoca problemes a les canonades i a les plantes depuradores. Tampoc es pot llençar als contenidors d'envasos lleugers ni de resta.
Sabies que...? 1 litre d’oli contamina 1000 litres d’aigua.
Què cal fer amb l'oli de cuina?
- L’oli de cuina fet servir i el de les llaunes de conserva s’ha d’acumular en una ampolla o recipient de plàstic que es pugui tancar bé.
- Un cop estigui ple, tanca’l bé i porta’l a un punt de recollida:
- A les deixalleries municipals.
- Als diferents contenidors específics que hi ha distribuïts per la ciutat, dipositant l’ampolla ben tancada (no s'ha d’abocar l’oli). Consulta les ubicacions al mapa.
Atenció! Procura que l’oli no vessi per fora de l’ampolla i no la deixis mai fora dels contenidors.
On va a parar el nostre oli recollit ? La recollida selectiva d'oli la gestiona l’empresa d’inserció sociolaboral CIPO. Amb aquesta tasca, s’ofereixen sortides professionals a persones amb risc d’exclusió social i laboral. L’oli recollit es porta a la planta de reciclatge. Per què reciclem l'oli de cuina? Separant l’oli a casa, s’aconsegueix contribuir a la conservació del medi ambient i un estalvi en el tractament d’aigües residuals a les depuradores i en el manteniment de canonades i la xarxa de clavegueram. A més, es valoritza un residu contaminant en un biocombustible i es redueixen els gasos d’efecte hivernacle i el consum de combustibles fòssils. Reciclatge casolà de l’oli El pots convertir en sabó per a rentar la roba o fer espelmes aromàtiques.