OLI DE CUINA
L’oli de cuina és un residu altament contaminant per a la natura, sobretot per al medi ambient aquàtic. No es pot llençar per l’aigüera ni pel vàter, ja que provoca problemes a les canonades i a les plantes depuradores. Tampoc es pot llençar als contenidors d'envasos lleugers ni de resta.
Sabies que...? 1 litre d’oli contamina 1000 litres d’aigua.
Què cal fer amb l'oli de cuina?
- L’oli de cuina fet servir i el de les llaunes de conserva s’ha d’acumular en una ampolla o recipient de plàstic que es pugui tancar bé.
- Un cop estigui ple, tanca’l bé i porta’l a un punt de recollida:
- A les deixalleries municipals.
- Als diferents contenidors específics que hi ha distribuïts per la ciutat, dipositant l’ampolla ben tancada (no s'ha d’abocar l’oli). Consulta les ubicacions al mapa.
![Mostar mapa](/images/010/fitxes/localitzacio.png)
Atenció! Procura que l’oli no vessi per fora de l’ampolla i no la deixis mai fora dels contenidors.
On va a parar el nostre oli recollit ? La recollida selectiva d'oli la gestiona l’empresa d’inserció sociolaboral CIPO. Amb aquesta tasca, s’ofereixen sortides professionals a persones amb risc d’exclusió social i laboral. L’oli recollit es porta a la planta de reciclatge. Per què reciclem l'oli de cuina? Separant l’oli a casa, s’aconsegueix contribuir a la conservació del medi ambient i un estalvi en el tractament d’aigües residuals a les depuradores i en el manteniment de canonades i la xarxa de clavegueram. A més, es valoritza un residu contaminant en un biocombustible i es redueixen els gasos d’efecte hivernacle i el consum de combustibles fòssils. Reciclatge casolà de l’oli El pots convertir en sabó per a rentar la roba o fer espelmes aromàtiques.