Estalvi aigua
© Consell Comaral del Vallès Occidental
Catalunya està vivint períodes de sequera que s’estan accentuant degut a la crisi climàtica. Segons les previsions meteorològiques, aquestes situacions seran cada vegada més freqüents i més severes. És per això que és necessari que tots els sectors de la societat consolidem i integrem en la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles.
A Sabadell, més del 75% de l’aigua consumida correspon als usuaris domèstics. És per això que és tan important l’ús eficient i responsable dels ciutadans. Així doncs, us recordem uns quants consells per estalviar aigua a casa:
- Tanca l’aixeta mentre et rentes les dents o t’ensabones: Una aixeta oberta raja a 10l/min.
- Repara les aixetes que degoten: Una aixeta que degota pot perdre fins a 30l/dia.
- Incorpora reductors de cabal a totes les teves aixetes:Els reductors de cabal són barats i senzills d’instal·lar i poden reduir el consum fins al 50%
- A la dutxa, recull l’aigua freda mentre esperes que surti calenta en una galleda: Aquesta aigua la podràs fer servir per fregar o bé per regar les plantes.
- No facis servir el vàter com a paperera. No hi llencis mai olis usats, medicaments, plàstics, papers, compreses, preservatius i sobretot TOVALLOLETES HUMIDES : Cada cop que tires la cadena del vàter gastes de 6 a 10 litres d’aigua, com a mínim!. A més, aquesta brossa sovint provoca taps a les canonades i esforços extres a les depuradores. Si ho tires directament al contenidor corresponent, estalviaràs molts maldecaps i energia als Sistemes de Sanejament.
- Si no disposes de dipòsit de vàter de doble descàrrega, posa una o dues ampolles plenes de sorra dins el dipòsit: Estalviaràs d’1,5-3 l en cada descàrrega.
- Renta la fruita i la verdura en un bol o recipient : Estalviaràs uns 10 litres cada vegada. L'aigua obtinguda la pots aprofitar per regar.
- No llencis l’aigua de bullir les verdures: Si la deixes refredar, la pots fer servir per regar les plantes.
- Utilitza la rentadora i el rentaplats sempre al màxim de càrrega: Rentar amb la màquina consumeix menys aigua que si ho fas a ma. Això si, sempre que l’engeguis quan estigui del tot plena.
- Quan renovis els electrodomèstics, compra aparells senyalitzats amb etiqueta ecològica i amb baix consum d'aigua: Estalviaràs més d'un 30 % d'aigua.
- Pel teu jardí o balcó, adquireix plantes pròpies del clima mediterrani que necessitin poca aigua per viure i escull algun tipus d’encoixinat (material que es col·loca sobre la terra del voltant de la planta) com l’escorça de pi : L’hauràs de regar menys, reduiràs les males herbes i milloraràs les condicions del sòl.
A nivell municipal, l’Ajuntament també ha adoptat mesures per tal de millorar la gestió i estalvi de l’aigua:
- El 2010 es va aprovar l’Ordenança reguladora dels usos i l’estalvi d’aigua (actualment pendent de modificació) on es regula la incorporació i utilització de sistemes d’estalvi d’aigua en els edificis, construccions i zones verdes de nova construcció o reforma integral. Aquesta normativa regula quins sistemes d’estalvi són obligatoris en cada tipus de construcció. A part dels sistemes més comuns (reguladors de pressió, reductors de cabal, cisternes amb doble descàrrega, etc), l’Ordenança posa èmfasi en els sistemes de captació d’aigües pluvials i els sistemes de recuperació d’aigües grises.
- El 2017 es va aprovar el Pla director del servei d’aigua potable de Sabadell que caracteritzava l’estat de les infraestructures del servei d’aigües i establia les directrius i criteris d’actuació i inversions a realitzar fins l’any 2031. En aquest pla es va determinar quines eren les actuacions que calia anar fent per tal de garantir el subministrament, millorar tant l’operativa com els aspectes sanitaris i l’eficiència de la xarxa, renovar la xarxa i determinar quines noves infraestructures eren necessàries.
- Des de 2011, s’està potenciant l’ús de l’aigua regenerada per usos que no requereixin la qualitat de l’aigua potable com ara: el reg municipal, la neteja carrers, determinats usos industrials i per l’ompliment de les cisternes dels lavabos. Així doncs, en els barris de nova urbanització com ara Sant Pau de Riu Sec o Can Gambús s’està construint doble xarxa d’aigua potable-regenerada i a Sant Pau de Riu Sec ja existeix un dispensador d’aigua regenerada per a usuaris registrats.
- Des de 2005, i especialment en la situació de sequera, gran part del reg municipal es fa amb aigua freàtica de les mines pròpies com ara la Mina Marí-Vinyals, la Mina Ripoll i la Mina Ribatallada.
- L’aigua depurada provinent de l’EDAR Riu Ripoll és retornada al riu en dos punts (pont de Castellar i Molí Torrella) per tal de garantir el cabal ecològic i la recàrrega dels aqüífers de la zona.
Sequera
La sequera és un fenomen que es caracteritza per una absència o deficiència perllongada de precipitació. Aquesta situació produeix, per tant, un desequilibri entre la disponibilitat natural d’aigua i el consum que en fa l’activitat humana. Degut a l’escalfament global, les previsions indiquen que les sequeres seran cada vegada més severes i més freqüents.
Per tal de gestionar aquests escenaris cada cop més freqüents i amb l’ànim de garantir al màxim, el subministrament d’aigua potable a la població, el 2020 la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla Especial per Sequera (PES) on es planifiquen les mesures a emprendre amb molta antelació per tal de garantir l’abastament i evitar que la situació pugui arribar a ser crítica i s’hagi de declarar l’escenari d’emergència. En termes de sequera s'han definit cinc escenaris: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. L'alerta, l'excepcionalitat i l'emergència estan definits dins el Pla especial de sequera com els 3 estats de sequera hidrològica que comporten mesures graduals de reducció de l'ús d'aigua. Per a més informació i per saber l’estat actual de l’episodi de sequera pots accedir al Portal de Sequera
A nivell municipal, el 2021 es va aprovar el propi Pla d’emergència i contingència en situació de sequera al municipi de Sabadell per establir i planificar en detall totes aquelles mesures que emprendrà el municipi per donar compliment a les limitacions i restriccions que fixa el PES per a cada estat o escenari de sequera.
Per saber quines són les restriccions actuals aplicades al municipi de Sabadell, clica aquí