PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

AIGUA

06
Febrer
2018

L’Ajuntament destina més de 400.000 euros per evitar abocaments al riu Ripoll

Les obres permeten reduir el nombre de residus que s’aboquen al riu en temps de pluja, com ara les tovalloletes humides

L’Ajuntament destina més de 400.000 euros per evitar abocaments al riu Ripoll

L’Ajuntament de Sabadell ha acabat unes obres de millora a la canonada principal que recull les aigües residuals de la conca del Ripoll a l’alçada Sant Vicenç de Jonqueres. Han consistit a construir una cambra reguladora del cabal amb un sistema de filtratge, la qual permet derivar les aigües novament al col·lector interceptor i retenir els sòlids, de manera que s’evita que s’aboquin a la llera del riu. El pressupost d’execució ha estat de 402.118,43 €.

Coincidint amb dies de pluja intensa, s’han fet les proves de funcionament del sistema de filtratge i s’ha constatat que amb aquest nou sistema s’ha retingut més d’una tona de tovalloletes humides i altres residus no solubles, que altrament haurien anat a parar al Ripoll.

Durant el 2018, l’Ajuntament té previst redactar altres els projectes de millora de la canonada principal en els punts més conflictius del Ripoll. Es tracta de les zones de la Clota i de Torre-romeu. L’objectiu d’aquests projectes és reduir l’abocament de residus a la llera quan plou. El col·lector del Ripoll –com la gran majoria de col·lectors de Catalunya– recull tant les aigües residuals com les de pluja, de manera que quan plou la dimensió del col·lector només permet absorbir 3 vegades el cabal dissenyat. Quan se sobrepassa aquest cabal, es produeixen sobreeiximents al riu pels diferents punts de connexió.

Campanya “SOS WC”

El març de 2017, Sabadell es va adherir a la campanya “SOS WC” que promou l’Agència Catalana de l’Aigua amb l’eslògan “El vàter no és una paperera”. L’objectiu és demanar la corresponsabilitat i la implicació activa de la ciutadania en l’estalvi d’aigua i en la bona gestió dels residus a casa, a les escoles, a les llars d’infants, etc.

Quan es llença una tovalloleta humida al vàter s’inicia un problema del qual la ciutadania generalment no és conscient. Tot i que moltes són biodegradables i alguns fabricants indiquen que es poden llençar al vàter, aquesta pràctica no és correcta, ja que les tovalloletes arriben intactes a la depuradora i quan plou es dipositen a la llera dels rius, de manera que contaminen i no ajuden a millorar l’estat ecològic. En el cas de Sabadell, arriben cada any a les depuradores uns 250.000 kg de tovalloletes humides i altres deixalles no solubles (bastonets, compreses, bolquers...), fet que dificulta el procés de depuració de l’aigua abans de tornar-la a medi natural.

Categories Sabadell 2030, Aigua, Medi ambient, Transició Ecològica Tags aigua, medi ambient, Riu Ripoll, sostenibilitat