Sabadell - Sarajevo
25 ANYS DE VINCLE
Fa més de 25 anys la ciutat de Sabadell va iniciar una relació d’amistat i de cooperació amb la ciutat de Sarajevo que va culminar amb el viatge que més de 50 persones representants de tots els sectors econòmics, socials i polítics de la ciutat varen realitzar del 5 al 8 de juny de 1997 per concretar diversos projectes de reconstrucció. Aquell moment va impactar de manera profunda en els valors de la nostra ciutadania i en l’esperit d’una ciutat, Sabadell, que es va implicar en defensar la idea d’una Europa humanista i compromesa amb els valors de la diversitat i de la democràcia.
La ciutat de Sabadell ho ha commemorat amb un programa d’actes que ha tingut lloc entre 2020 i 2022, amb l'objectiu de recuperar la memòria d’aquell moment i oferir espais per reflexionar sobre les causes i conseqüències d’un conflicte que ens ha marcat a tots i a totes.
Us animem a veure el vídeo "L'esperit Sarajevo: un viatge al passat", on s'evoquen els inicis de la relació entre ambdues ciutats:
ACTIVITATS PER COMMEMORAR ELS 25 ANYS SABADELL-SARAJEVO
- L’Ajuntament de Sabadell ha rebut el quadre “Happy flower in a vase” de l’artista bosnià Benjamin Čengić, simbolitzant així el tancament del projecte "Roses de Sarajevo" i del programa d’activitats dels 25 anys de vincle.
- Durant la tardor de 2022, els grafiters Werens i Fullet han viatjat a Sarajevo per continuar amb el projecte "Roses de Sarajevo". En aquest viatge, han fet un taller d’Street Art amb joves de Sarajevo i han pintat un grafit de les roses a la ciutat que els dona nom. Podeu veure un vídeo-resum del viatge i les accions fetes!
- En el marc de la Festa Major de 2022 s'ha programat al Museu d'Història l'exposició “Sarajevo- Sabadell. Diàleg entre dues guerres”, comissariada pel periodista Plàcid Garcia-Planas i per l’historiador de l’art Ricard Mas. La mostra explica els paral·lelismes entre dues ciutats que, aparentment, no tenen res en comú.
- Al setembre de 2022 joves estudiants de teatre de Sabadell i Sarajevo han participat en l'intercanvi juvenil i cultural “PLAY 4 PEACE” (teatre per la promoció de la cultura de pau)
- S'ha recuperat de nou l'exposició "Bòsnia. Una fiblada a la consciència", del pintor sabadellenc Jordi Roca i Tubau, al juny i juliol de 2022 al Casal Pere Quart.
- L'acte central de la commemoració s'ha fet al juny de 2022 al Teatre Principal. Amb parlaments institucionals i testimonis en primera persona, projecció d'un audiovisual i actuacions artístiques i musicals. Es pot recuperar el vídeo de l'acte i les fotos.
- Al desembre de 2021 s'ha presentat el Projecte “Roses de Sarajevo” a Can Puiggener, un projecte que ha constat de dues fases: un taller d’Street d’Art amb joves del Centre Obert del barri i la realització d'un grafit amb les conegudes com a “Roses de Sarajevo” a les parets laterals de l’ascensor de Can Puiggener. Es fa un paral·lelisme, així, amb les marques dels projectils de guerra que van quedar a Sarajevo i que es van farcir amb resina vermella. Aquest grafit pretén commemorar-ho i reivindicar la resiliència del poble bosnià.
- En el marc de la Festa Major de 2021, el Casal Pere Quart ha acollit l’exposició "Sarajevo: Guerra y Paz" per recordar l’horror de la guerra de Bòsnia i reivindicar la cultura de la pau i de la no violència en els conflictes. L’exposició, del fotògraf Gervasio Sánchez, consta de 25 díptics que enfronten fotografies en blanc i negre que l’autor va prendre a Sarajevo entre l’any 1992 i el 1994 amb el seu equivalent quinze anys després (2008), en color, als mateixos llocs.
- S'ha projectat el documental "L'última cinta des Bòsnia", amb l'assistència del director Albert Solé i la protagonista Sifa Suljic, al juny de 2021. Al film es mostra es mostra el periple de la Sifa Suljic, exiliada a Catalunya arran de la guerra de Bòsnia i que torna al seu país 25 anys després per enterrar les restes del seu germà̀ gran, el darrer membre de la seva família que quedava per identificar dels que van morir a Srebrenica, considerada la massacre més gran a Europa des de la fi de la II Guerra Mundial.
- La programació d'activitats ha començat al desembre de 2020, amb l'obra de teatre "Encara hi ha algú al bosc", a càrrec de Cultura i Conflicte. L’obra situa l’espectador l’any 1992, als camps de concentració de Bòsnia i Hercegovina, on entre 25.000 i 50.000 dones i nenes van ser violades com a estratègia de neteja ètnica. L’espectacle parla també de la doble realitat del 1992: mentre l’horror ocorria, a la mateixa Europa, a Barcelona, se celebraven els Jocs Olímpics.
ALTRES ENLLAÇOS RELACIONATS:
- Sabadell inicia un programa de commemoració dels 25 anys de la relació de cooperació amb Sarajevo (novembre 2020)
- Activitats realitzades durant la tardor de 2020, emmarcades també en el 25N Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències envers les Dones, que el 2020 ha girat entorn el tema "Dones. Violències i conflictes armats"