PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

28
Gener
2015

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya comunica la situació d’alerta per vent

El Vallès Occidental està entre les comarques amb risc alt

L’Ajuntament aconsella extremar les precaucions i recorda la prohibició d’accedir al rodal

Davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha  activat en fase d'Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per vents. Segons informa el SMC, s’esperen ratxes màximes de vent que superaran del llindar de 25 m/s (90 km/h) a partir del migdia de demà dijous 29/01/2015. El vent bufarà de component oest i amb major intensitat a les zones més elevades. El fenomen afectarà pràcticament tot el territori amb especial intensitat la matinada de dijous a divendres. Segons els mapes facilitats pel CECAT, el Vallès Occidental es troba entre les comarques amb perill alt  (la gradació és Sense Perill-Perill Moderat – Perill Alt i Perill Molt Alt). És per això que l’Ajuntament recomana a la ciutadania extremar les precaucions a l’espai públic i recorda la prohibició d’accedir al rodal (és a dir, a les zones boscoses i entorn natural de Sabadell),  atès l’estat en què les ventades del 9 de desembre van deixar els arbres del rodal i diferents elements del mobiliari i senyals urbans.

Segons informa el CECAT, el fenomen s’iniciarà el matí de dijous a les comarques d’Alt Pirineu i Aran i del litoral i prelitoral central i de Tarragona, s’anirà estenent a tota Catalunya a partir del migdia i durant la tarda, amb especial intensitat al sud de la Catalunya Central, les comarques de Barcelona, inclòs el Barcelonès, i el prelitoral de Tarragona.

El punt àlgid de l’episodi s’iniciarà la matinada de dijous a divendres i es mantindrà durant el matí, afectant sobretot les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, Priorat, Conca de Barberà, Alt Camp, Alt Penedès i Anoia. En general a totes les comarques del terç sud, litoral i prelitoral, incloses les de Barcelona, el fenomen serà de gran intensitat.

Durant el matí de divendres el fenomen anirà perdent intensitat i a partir del migdia es concentrarà al terç sud del territori i Pirineu Occidental.

La distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada serà de caràcter general. Es preveu vent sostingut amb valors elevats en combinació amb ratxes de vent importants.

Davant aquesta previsió meteorològica de valors de vent que poden produir danys a les comarques afectades, la Direcció General de Protecció Civil recomana que es prevegi la suspensió de totes les activitats a l’aire lliure, incloses les extraescolars, i el tancament dels espais públics (parcs públics i similars) a les zones i períodes concrets de major afectació.

Així mateix, es recorda a la població els següents consells d’autoprotecció facilitats per la Generalitat davant les ventades:

Si sou a casa

·        Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. 

·        Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

·        Cal assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant com antenes. 

Si sou a l'exterior

·        Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

·        No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

·        Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.

·        Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir 

·        Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres (012 o web del Servei Català del Trànsit http://transit.gencat.cat/ca). Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.

·        Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.

·        Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.

·        Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

·        Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure 

·        Aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure.

·        En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.

·        Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.

·        A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d’allaus.

DAVANT DE QUALSEVOL EMERGÈNCIA ES POT TRUCAR AL 112

PER OBTENIR MÉS INFORMACIÓ

Consulta de les previsions meteorològiques

http://www.meteo.cat/

Estat de la xarxa viària i mobilitat

Incidències viàries: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm

Mapa continu de trànsit: http://mct.gencat.cat/

Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat

Consells d’autoprotecció per a la població:

http://gencat.cat/interior/ventades